VVD dreigt uit college te stappen

Het inmiddels voormalig college van Den Haag
Het inmiddels voormalig college van Den Haag © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De Haagse VVD dreigt uit het college te stappen als de coalitie niet serieus in gesprek gaat met Hart voor Den Haag. Dit zeggen betrouwbare bronnen rond de VVD-raadsfractie tegen het politieke radioprogramma Spuigasten van Den Haag FM.
Deze week adviseerde gespreksleider Bruno Bruins dat er verkennende gesprekken moeten worden gevoerd over een nieuwe toetreding van Hart voor Den Haag tot het college van burgemeester en wethouders. Het advies komt voort uit Bruins' gesprekken met alle Haagse partijen over hoe de stad verder bestuurd moet worden nu voormalig Hart voor Den Haag-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui zijn vrijgesproken van corruptie.
Tijdens deze gesprekken moet de coalitie volgens de VVD serieus gaan praten met Hart voor Den Haag. Als dit niet gebeurt, zijn zij zelfs bereid om het stadsbestuur te laten vallen. Daarmee ligt de bal volledig bij de andere partijen. Met name D66 komt hierdoor onder druk te staan, maar ook voor GroenLinks en de Partij van de Arbeid zal de komende week spannend zijn.
D66-wethouder Saskia Bruines wil zaterdagochtend tijdens Spuigasten niet ingaan op het mogelijk breken van het college door de VVD. 'Ik vind het lastig om te reageren op betrouwbare bronnen die ik niet ken.' Daarnaast is het volgens Bruines niet aan haar als wethouder om hierop te reageren maar aan de fractie.
Ook Sinan Özkaya, fractievoorzitter van GroenLinks Zuid-Holland, wil er in de uitzending niet veel over zeggen. 'Het is een onderwerp voor de lokale politiek', vindt hij. Wel maakt Özkaya een vergelijking met hoe GroenLinks en BoerBurgerBeweging in de provincie tot samenwerking zijn gekomen. 'Je moet binnen het college, maar ook met Richard de Mos, kijken welke verschillen er zijn en of die zijn te overbruggen.'
Spuigasten is het politieke radioprogramma op Den Haag FM. Elke zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur ontvangen Maaike Kraaijeveld, Ron Fresen en Jeanneau van Beurden bij toerbeurt hun gasten in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Met elke week de politieke column van Marcel Verreck.
Beluister hier de hele uitzending.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!