'Het stadhuis bepaalt': CDA maakt zich zorgen over relatie gemeente en bewonersorganisaties

© Dienst Stedelijke Ontwikkeling (Claudia van Noord), collectie Haags Gemeentearchief
DEN HAAG - De bewonersorganisaties in Den Haag worstelen met de samenwerking met de gemeente. Ze vinden dat de relatie met het college van burgemeester en wethouders 'steeds bureaucratischer' wordt. Dat constateert het CDA in de gemeenteraad. 'De organisaties hebben het gevoel dat er steeds meer top-down wordt besloten', aldus raadslid Hinke de Groot. Dat is volgens haar mede een gevolg van een convenant dat de organisaties moeten tekenen. Een deel van de clubs wil dat wel doen, maar een aantal van hen weigert.
In antwoord op schriftelijke vragen van het CDA laat het college weten dat er gesproken is met alle bewonersorganisaties in de stad. In dertig gevallen is men tot een convenant gekomen, twintig daarvan zijn reeds getekend. In zeventien gevallen is nog geen overeenstemming bereikt, drie organisaties hebben aangegeven het convenant niet te tekenen. In het document staan gezamenlijk ambities en plannen beschreven. Ook worden er afspraken gemaakt hoe de bewonersorganisatie en het stadsdeel elkaar op de hoogte houden van belangrijke ontwikkelingen in de wijk.
Het zou niet zo zijn dat een organisatie geen subsidie krijgt als er geen convenant is. 'Het college verleent de basissubsidie aan de bewonersorganisaties ongeacht of een bewonersorganisatie het convenant wel of niet ondertekent.' Het college stelt dat afspraken niet zijn veranderd, maar dat het nieuw is om deze vast te leggen. Er zou geen sprake zijn van 'dwingende voorwaarden', al is het wel zo dat er een 'inspanningsverplichting' is om te zorgen dat een organisatie democratisch is georganiseerd.
Hinke de Groot (CDA)
Hinke de Groot (CDA) © Gemeente Den Haag

'Het stadhuis zou er meer moeten zijn om te helpen'

Eerder vreesden organisaties nog dat het niet tekenen van het convenant gevolg had voor de subsidie. 'Dat is gelukkig uit de lucht gehaald', constateert CDA-raadslid De Groot. Wel merkt ze dat bewonersorganisaties het gevoel hebben dat 'het stadhuis' meer voor hen bepaalt. 'Dat is het gevoel. Maar het stadhuis zou er meer moeten zijn om te helpen.' Dat wordt ondersteund door de organisaties die geen convenant willen tekenen. 'Wat ik heb begrepen is dat dat mede komt doordat op het stadhuis wordt besloten hoe een en ander georganiseerd moet zijn.'
'Het beeld dat college Den Haag schetst van gelijkwaardige samenwerking, wordt in praktijk heel anders ervaren', schreef ze al op Twitter. Ze vindt dat het college zijn best doet, 'maar ik hoor vooral veel beleidsacties en in de buitenwereld hoor ik een ander verhaal'. Het raadslid gaat daarom nieuwe vragen stellen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!