Jongen (12) rookt in de tram en heeft groot mes bij zich, blijkt tijdens grote controle in Laak

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Bij een grote controle in Laak zijn vrijdag meerdere personen aangehouden. Onder hen een 12-jarige jongen, die in de tram zat te roken. Hij bleek een groot keukenmes bij zich te hebben. Verder werden er boetes uitgedeeld en zijn verschillende auto's in beslag genomen. Woningen, horeca, automobilisten en reizigers in het openbaar vervoer werden gecontroleerd bij de handhavingsactie.
Politie, brandweer, gemeente en andere diensten kwamen tijdens de controle in Laak Centraal samen in actie. Doel was om misstanden en overlast aan te pakken. De controle vloeit mede voort uit de voorstellen in het Actieplan Laak. Dat heeft als doel de leefbaarheid te verbeteren. De organisaties controleerden voertuigen, woningen, horecazaken en reizigers in de tram.
Op twee plekken in de wijk werden in totaal 64 auto's, busjes, motoren en scooters gecontroleerd; in 42 gevallen volgde een bekeuring. Daarnaast werden een Mercedes en een quad in beslag genomen. Een bestuurder bleek onder invloed van drugs te zijn en mocht niet verder rijden. Omdat twee scooters niet aan de gestelde technische eisen voldeden, moesten de bestuurders daarvan te voet verder. Ze moeten de tweewielers opnieuw laten keuren.
In beslag genomen quad
In beslag genomen quad © Gemeente Den Haag

Parkeer- en alcoholboetes

Bij de controle werden ook mensen beboet voor het fout parkeren van hun auto, dat gebeurde dertig keer. Nog eens 180 mensen kregen een boete omdat ze geen parkeergeld hadden betaald. Daarnaast werden zerstig bekeuringen uitgedeeld voor andere overtredingen. Omdat alcohol drinken op straat in een groot deel van het stadsdeel is verboden, werd daarop gecontroleerd. Dertien mensen kregen een boete voor het overtreden van de regels.
Negen horecazaken werden gecontroleerd. Hierbij werden acht illegale medewerkers aangetroffen. Ook contstateerden handhavers dat de voedselveiligheid niet overal goed geregeld was. Een supermarkt bleek illegaal Poolse medicijnen te verkopen. Die zijn in beslag genomen en de eigenaar is beboet.

Illegaal gesplitst

De Haagse Pandbrigade constateerde in zeven gevallen dat er geen huis vestingsvergunning was. Daarnaast misten woningen rookmelders, waren drie woningen illegaal gesplitst, werden te hoge huren gevraagd, vertoonden huizen bouwkundige gebreken, was sprake van achterstallig onderhoud en werd in tien gevallen energiefraude gepleegd. Vijf keer sloot netbeheerder Stedin direct de stroom af. Tevens bleek in 52 gevallen dat de adresinschrijving niet klopt met de BRP (Basis Registratie Personen).
Misstanden huurwoningen
Misstanden huurwoningen © Gemeente Den Haag
Op zestien plekken werden illegaal kamers verhuurd. Bij twaalf woningen waar legaal werd verhuurd, bleken problemen, in een geval is de vergunning daarom ingetrokken. Ook trof de pandbrigade een barbecue aan op het balkon van een woning aan de Van Musschenbroekstraat. Dat is vanwege brandgevaar niet toegestaan, maar de woning bleek geen werkende keuken te hebben.
Brandgevaar door BBQ op balkon
Brandgevaar door BBQ op balkon © Gemeente Den Haag

Keukenmes van 15 centimeter

De vreemdelingenpolitie heeft één persoon aangehouden. Ook tramreizigers werden gecontroleerd: 193 mensen bleken zonder geldig vervoersbewijs te op pad te zijn. Een 12-jarige jongen werd rokend in de tram aangetroffen. Hij had bovendien een keukenmes van vijftien centimeter bij zich. De jongen is meegenomen naar het bureau en krijgt een doorverwijzing naar Halt.
Bij de controle door de gemeentelijke belastingdienst werd voor bijna 80.000 euro aan openstaande schuld geconstateerd, Twaalf auto's zijn in beslag genomen en negen kregen een wielklem. Automobilisten die nog belasting moesten betalen, zijn daarop aangesproken. Dat gebeurde 21 keer. In totaal werd 52.000 euro geïnd. De totale schuld die werd geconstateerd bedroeg ruim een kwart miljoen euro. Vijf voertuigen werden in beslag genomen.
In beslag genomen vanwege belastingschuld
In beslag genomen vanwege belastingschuld © Gemeente Den Haag

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!