Coalitiepartijen bijeen voor crisisberaad over samenwerking met Richard de Mos

Stadhuis Den Haag
Stadhuis Den Haag © Den Haag FM
DEN HAAG - De coalitie komt dinsdagochtend voor een crisisberaad bijeen. De coalitie wankelt, omdat de partijen verdeeld zijn over de vraag of er gesprekken met Richard de Mos gevoerd moeten worden over deelname van Hart voor Den Haag aan het college. D66 geeft de doorslag, maar binnen de partij wordt verschillend gedacht over samenwerking met De Mos. Het is nog onduidelijk of het de D66-fractie gelukt is om een gezamenlijk standpunt in te nemen. Donderdag is er extra raadsvergadering.
Voor het eerst sinds het advies dat oud-minister Bruno Bruins (VVD) afgelopen donderdag gaf, komt de coalitie in alle vroegte bij elkaar op het stadhuis. Dinsdagochtend om 8.00 uur staat er een vergadering met ontbijt op het programma waar de partijleiders en fractievoorzitters van de vijf collegepartijen bij zullen aanschuiven. Dit vroege tijdstip is gekozen, omdat vijf wethouders uit het huidige college ook partijleider of lijsttrekker zijn van hun partij. Zij kunnen na de crisisvergadering door met de 'gewone' collegevergadering, die altijd op dinsdag is.
Gespreksonderwerp aan de ontbijttafel is de diepe crisis waar de coalitie in terecht is gekomen. Bruno Bruins is door de gemeenteraad gevraagd om in kaart te brengen welke politieke gevolgen de vrijspraak van de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui heeft. Hij heeft daarvoor alle dertien fracties gesproken. Zijn advies is om snel verkennende gesprekken met Hart voor Den Haag te voeren over deelname aan het college.
De strafzaak tegen Richard de Mos en zijn medeverdachten is nog niet klaar. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft na lang nadenken besloten om hoger beroep in te stellen tegen het vonnis van de rechter. Het hoger beroep richt zich op omkoping en schending van het ambtsgeheim. De verdenking 'lidmaatschap criminele organisaties' laat het OM vallen. Volgens het OM kan het hof nu sneller tot een oordeel komen, omdat het maar om een beperkt hoger beroep gaat.
Maar D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA zijn het niet eens over het voeren van verkennende gesprekken met Hart voor Den Haag. D66, VVD en CDA willen het gesprek met De Mos aangaan, maar PvdA en GroenLinks voelen daar niets voor. De VVD is hier ernstig teleurgesteld over en dreigt in de wandelgangen met een breuk als de twee coalitiegenoten blijven weigeren om serieuze gesprekken met De Mos aan te gaan.
D66 is bepalend is deze kwestie. D66 wil door met de huidige coalitie, maar wil tegelijkertijd 'in coalitieverband' in gesprek met De Mos. Zoals de zaken er nu voorstaan kan dit niet allebei en zal de partij moeten kiezen tussen GroenLinks en de PvdA aan de ene kant of de VVD aan de andere.

Fractievergadering

Maandagavond was de fractievergadering van D66 en daar is urenlang gesproken over de keuzes die de partij moet maken. Ook de wethouders Robert van Asten en Saskia Bruines waren daar bij aanwezig. Maar of het gelukt is om de neuzen binnen de D66-fractie een kant op te krijgen, is onduidelijk. Fractieleden wilden daar niets over loslaten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!