Rotterdamse burgemeester maakt wandeling door Laak: 'Molenwijk legde de basis voor wie ik nu ben'

DEN HAAG - Bewoners van Molenwijk in Den Haag werden maandagmiddag verrast door een ongewoon beeld in hun wijk. De burgemeester van Rotterdam, Ahmed Aboutaleb maakte een wandeling door de buurt waar hij is opgegroeid. Dat deed hij op uitnodiging van wijkbewoonster Tahira Abdoella, zij wilde de kinderen in de wijk laten zien dat ze kunnen groeien tot iemand zoals Aboutaleb.
Abdoella stuurde de burgemeester uit de havenstad een brief om hem uit te nodigen voor de wandeling. 'Ik las op mijn verjaardag een artikel waarin Aboutaleb werd uitgeroepen tot de beste burgemeester van de wereld.' Vol enthousiasme nodigde ze hem uit voor een wandeling door de wijk waar hij is opgegroeid. Ze was erg blij dat hij de uitnodiging accepteerde. 'Dat is mijn cadeautje.'
Tijdens de wandeling ging Aboutaleb met een groep bewoners naar plekken die hem dierbaar waren. Zoals zijn ouderlijk huis aan de Noordpolderkade, de basisschool waar zijn broer en zussen naartoe gingen en het Ketelveld waar hij regelmatig kwam.
'Ik kon gewoon geen Nederlands'
Zowel Abdoella als Aboutaleb kwam in 1976 in de wijk wonen. Daardoor delen ze herinneringen van hoe het er toen was. Ze herinnerden zich beiden nog de bogen tussen de huizen door die in de wijk te zien waren en de bakker, vlakbij zijn huis, waar iedereen vroeger kwam. 'Mijn vader stuurde mij altijd op pad om brood te gaan halen. Maar het was erg lastig, want ik kon gewoon geen Nederlands. Met de tijd kwam dat wel goed', vertelt Aboutaleb.
De Rotterdamse burgemeester was niet voor het eerst terug in de wijk. 'Ik kom hier wel eens langs met de chauffeur als ik in Den Haag moet zijn. Ik laat hem dan altijd een blokje om rijden, het is altijd wel fijn om terug te gaan naar de plek waar mijn wortels liggen', zegt hij.
'Te druk in huis om huiswerk te maken'
Met emotie denkt hij terug aan de wijk in zijn tijd. 'Er is niet veel meer over van de wijk zoals ik die kende. De nieuwbouw heeft de buurt enorm verbeterd. Toen ik hier aankwam, was het erg armzalig. Maar de straten bestaan nog steeds, evenals de plek waar ik ooit woonde.' Zo vertelde hij over de gratis Nederlandse lessen die hij in de buurt kreeg en hoe hij een kwartje betaalde voor een kopje koffie.

Tijdens de wandeling bracht Aboutaleb de groep ook naar plekken waar hij liever niet kwam. 'Op een nabijgelegen brug stonden altijd hangjongeren die mij vreemd aankeken omdat ik met mijn boeken naar het park ging om mijn huiswerk te maken', zegt hij wijzend naar de brug op de kruising van de Ketelstraat met de Stuwstraat. 'Het was te druk in huis om huiswerk te kunnen maken', verklaart hij zijn weg naar het park. Ook vertelde hij dat hij later een jongen uit die groep bij de brug nog had ontmoet. Die vertelde hem dat zij allen op het verkeerde pad terecht waren gekomen.
'Meneer, waar bent u burgemeester van?'
Bij het Ketelveld, waar Aboutaleb vaak kwam om zijn huiswerk te maken, was maandag een sportmiddag. Het park is door de tijd heen erg veranderd. Zo is het bankje waarop hij zijn huiswerk maakte ondertussen verdwenen. Toen hij op het Ketelveld de aandacht kreeg bij de kinderen sloten zij zich aan bij de groep. 'Meneer, waar bent u burgemeester van?' vroeg een kind waarop Aboutaleb reageerde met: 'Rotterdam.' Het kind liep weg, maar kwam later toch terug voor een foto met de burgemeester.
'Eigenlijk een heel vriendelijke wijk'
Abdoella is trots op het bezoek van de Rotterdamse burgemeester. Ze wilde kinderen in de wijk laten zien dat ze ook vanuit Molenwijk kunnen groeien tot een persoon zoals Aboutaleb. 'Het is voor kinderen tot en met 12 jaar. Als zij groter worden en naar de middelbare school gaan worden het raddraaiers,' vertelt Abdoella. 'Dit is eigenlijk een eyeopener voor de kinderen dat als ze groot worden ook zo groot kunnen zijn.'

'Deze wijk heeft vaak negatieve publiciteit gekregen, en mensen die er van buitenaf naar kijken denken dat het een gangsterbuurt is', vertelt ze. 'Maar zodra mensen de wijk betreden, zijn ze verrast om te ontdekken dat het eigenlijk een heel vriendelijke wijk is.'
De laatste tijd waren er regelmatig incidenten in de wijk. Zo werd vrijdag een man doorgeschoten in de Wenckebachstraat, in maart was er een schietpartij en de Koninklijke Marechaussee was in mei in de Stuwstraat om iemand aan te houden.
'Ik heb in deze wijk veel meegemaakt, wat de basis heeft gevormd van de persoon die ik vandaag ben', vertelt Aboutaleb. 'Als je, zoals ik, geboren wordt in armoede, dan betekent dat niet dat je in armoede moet blijven. Armoede nodigt juist uit om extra je best te doen en niet in hetzelfde gat te vallen waar je ouders door omstandigheden in terecht zijn gekomen.' Hij benadrukte dat het een proces is van vallen en opstaan, maar hij kijkt met dankbaarheid terug op zijn levensreis.
