Crisisberaad op stadhuis levert geen doorbraak op: woensdag praat coalitie verder

Stadhuis Den Haag
Stadhuis Den Haag © Den Haag FM
DEN HAAG - Het crisisberaad in het stadhuis heeft dinsdagochtend niet tot een doorbraak geleid. Woensdag praten de fractievoorzitters en partijleiders van de vijf collegepartijen verder. De coalitie dreigt uiteen te vallen, omdat de partijen verdeeld zijn over de vraag of er gesprekken met Richard de Mos gevoerd moeten worden over deelname van Hart voor Den Haag aan het college.
Dinsdagochtend voerden de coalitiepartijen D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA van 8.00 tot ongeveer 9.30 uur crisisoverleg. Ze kwamen voor het eerst bij elkaar sinds oud-minister Bruno Bruins (VVD) afgelopen donderdag zijn advies uitbracht over de politieke gevolgen van de vrijspraak van oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Volgens Bruins moet de coalitie snel verkennende gesprekken starten met Hart voor Den Haag over collegedeelname.
Maar de coalitie is verdeeld. D66, VVD en CDA willen de gesprekken met De Mos wel aangaan, maar PvdA en GroenLinks willen dat pertinent niet. De VVD dreigt zelfs met een coalitiebreuk als de twee coalitiegenoten blijven weigeren om serieus in gesprek te gaan met De Mos. De vraag is hoever D66 wil gaan voor De Mos. De partij wil door met de huidige coalitie, maar wil tegelijkertijd 'in coalitieverband' in gesprek met De Mos. Maar dat kan niet allebei en dus zal de partij moeten kiezen tussen GroenLinks en de PvdA aan de ene kant of de VVD aan de andere.

Fractievergadering

Ingewikkeld was dat binnen D66 een discussie woedde over samenwerking met Hart voor Den Haag. Een deel wil het gesprek met De Mos wel aangaan en een ander deel ziet die noodzaak niet. Inmiddels is de fractie, na een urenlange fractievergadering maandagavond, op een lijn gekomen en heeft de partij een gezamenlijk standpunt bepaald, zegt D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn. Maar wat dat standpunt is, wilde Van Doorn niet toelichten. 'Daarmee gaan we donderdag eerst naar de gemeenteraad', zei ze. Donderdag is er een extra raadsvergadering.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!