Queergemeenschap maakt zich zorgen over veiligheid na nieuwe vernieling regenboogbankje

De regenboogbank in het Huijgenspark
De regenboogbank in het Huijgenspark © Den Haag FM
DEN HAAG - De vernieling van de regenboogbank in Huijgenspark komt hard binnen in bij de Haagse queergemeenschap. COC Haaglanden en de eigenaar van de homobar Café de Vink maken zich zorgen om dit soort haatdragend gedrag. Volgens hen wordt het door dit soort acties steeds minder veilig voor queerpersonen in Den Haag. 'De groep die zich tegen de LHBTIQA+ gemeenschap richt, begint steeds agressiever te worden.'
Eigenaar Sebastiaan de Graaff van Café de Vink in de Schoolstraat hoort steeds vaker dat zijn klanten worden uitgescholden of geïntimideerd. Volgens hem is het niet een trend van de laatste tijd, maar iets dat al langer speelt. 'Ik ben twee meter en heb een grote bek, dus voor mij persoonlijk is het niet zo'n groot probleem. Maar voor de jonge homo's in Den Haag is het al zo moeilijk. Op deze manier wordt het echt niet makkelijker gemaakt.'
Ook bij COC Haaglanden worden ze vaker met haatdragend gedrag geconfronteerd. Dat speelde zelfs bij het eigen gebouw aan het Scheveningseveer. Er was sprake van een dusdanig hoge kans op geweld dat door de politie werd geadviseerd om niet meer naar het gebouw toe te gaan. Omdat deze zaak nog steeds speelt, wil het COC verder geen toelichting geven. Zo wil de organisatie verdere escalatie voorkomen. 'Als queer persoon ben je je altijd al bewust van een bepaalde vorm van dreiging. Maar dat het nu ook gebeurt rondom ons eigen pand, is echt heel beangstigend. Dit zou juist de plek moeten zijn waar we ons thuis kunnen voelen', aldus woordvoerder Tális Cliteur.

Bedreigingen

Nadat stichting Queer Mind een tweet plaatste om de recente besmeuring van het regenboogbankje af te keuren, kwamen daar veel bedreigingen binnen. Zoveel dat men ervoor koos om een evenement te verplaatsen naar een geheime locatie. Queer Mind was oorspronkelijk van plan een debatavond te houden bij het meerkleurige bankje in het park. Maar dat ging dus niet door. 'De avond was uiteindelijk nog steeds leuk en leerzaam, maar het is erg jammer dat je dit soort acties moet ondernemen', vertelt voorzitter, Jean-Bernard Maweja.
Als tegenreactie pleit men voor meer regenboogelementen op zichtbare plekken in het straatbeeld. Daardoor neemt de tolerantie toe, denkt Maweja van Queer Mind. Volgens hem is een pridebank of regenboogpad te vergelijken met een buurtpreventieteam: het zorgt er niet direct voor dat alle problemen in de straat zijn opgelost, maar het laat wel zien dat mensen er bewust mee bezig zijn.

Aandacht

COC Haaglanden steunt het idee voor meer meet plekken waar de regenboog is te zien in de stad. Beide queer-organisaties denken daarbij vooral aan pridebanken en regenboogpaden. In Den Haag staat wel het internationaal homomonument op de Laan van Reagan en Gorbatsjov en er hangt een regenboogvlag in het Huijgenspark, maar die trekken minder de aandacht dan bijvoorbeeld een regenboogpad in het centrum, denkt Maweja.
Door grote veelkleurige attributen in het centrum te plaatsen laat de stad expliciet zien voor de queergemeenschap opte komen, vinden de organisaties. Het enige regenboogpad dat er nu is, is volgens het COC weggestopt op een plek 'waar helemaal niemand komt'. 'Achter het Centraal Station komen aanzienlijk minder mensen dan voor het station. Nu rijden er vooral veel vrachtwagens overheen in plaats dat mensen erover heen lopen.'

Internationale allure

Maweja heeft al enkele locaties op het oog waar de LHBTIQA-symbolen een grote bijdrage kunnen leveren. 'Mijn voorkeur ligt bij een regenboogpad aan het Stationsplein bij Hollands Spoor. Het is een internationaal station met een internationale allure. Als toeristen en forensen hier uitstappen, zien ze direct dat de stad bewust bezig is met de queergemeenschap.'
De gemeente geeft aan dat er binnenkort zeven à acht regenboogbankjes worden neergezet in Segbroek. Ook zoekt het stadhuis samen met queerorganisaties naar plekken in het centrum waar regenboogbankjes kunnen worden geplaatst. 'We vinden het belangrijk dat de queergemeenschap zich gehoord, gezien en ondersteund voelt in Den Haag', aldus een woordvoerder.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!