Bedrag op schoolspullenpas 50 euro lager: 'Moet genoeg zijn'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Taylor Wilcox (Unsplash)
DEN HAAG - De schoolspullenpas kent dit jaar een lagere waarde omdat Stichting Leergeld minder subsidie heeft aangevraagd. Dat laat het college weten in reactie op vragen van de PvdA. 'Door stichting Leergeld is in een gesprek met de gemeente aangegeven dat met deze verlaging kinderen nog voldoende schoolspullen kunnen kopen', schrijft het college.
De PvdA had vragen erover gesteld nadat opviel dat het bedrag 50 euro lager was dan andere jaren. Zo krijgen brugklassers dit jaar een bijdrage van 200 euro en oudere scholieren kunnen rekenen op 100 euro. De vrees bestond dat daardoor leerlingen niet meer genoeg hadden voor een rugzak en schoolspullen.
Het college stelt dat ze de aangevraagde subsidie heeft gehonoreerd. 'Het is niet aan het college om dan een hoger bedrag dan gevraagd te subsidiëren', staat in de antwoorden te lezen. Het college stelt dat de stichting heeft aangegeven dat leerlingen met de verlaging nog genoeg schoolspullen kunnen kopen. Tegelijkertijd onderschrijft ze dat 'alle schoolgaande kinderen voldoende geëquipeerd moeten zijn om hun lessen te kunnen volgen'. Dat wordt gewaarborgd in het (armoede)beleid van de stad.
De Schoolspullenpas van Stichting Leergeld is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar waarbij het gezin in het bezit is van een Ooievaarspas of een inkomen heeft tot maximaal 130 procent van het wettelijk sociaal minimum. Met het geld op de pas kunnen benodigdheden voor school worden gekocht zoals een rekenmachine, gymspullen of een rugzak.

Laptops

Er waren ook vragen over de subsidiering van laptops voor kinderen uit minima-gezinnen. De aanvraag daarvoor werd afgewezen, viel D66 op. In 2021 en 2022 heeft Leergeld jaarlijks 750.000 euro extra gekregen om laptops aan te schaffen voor thuisonderwijs in de betreffende coronajaren. Het college stelt dat bekend was dat die regeling zou aflopen, dat werd in een overleg met schoolbesturen ook gedeeld.
'Scholen zijn verantwoordelijk voor de toegang tot leermiddelen. Ook als dit om laptops of andere devices gaat', schrijft men in antwoord op de vragen. 'Scholen zijn zich bewust van het feit dat zij hun leerlingen toegang moeten verstrekken tot hun leermiddelen, of deze nou digitaal zijn of niet.' Daarbij stelt het college dat scholen extra middelen hebben gekregen. Als dat niet voldoende blijkt kan de gemeente helpen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!