Vele tientallen mensen eren doodgestoken Antoneta Gjokja tijdens stille tocht

DEN HAAG - Vele tientallen mensen hebben woensdagavond meegelopen met een stille tocht om Antoneta Gjokja te herdenken. De 36-jarige vrouw werd vorige week dinsdag doodgestoken op haar werk bij de Albert Heijn aan de Turfmarkt in Den Haag.
De deelnemers verzamelden zich woensdag even na 20.00 uur op de Laan van Reagan en Gorbatsjov. Ze wandelden vervolgens naar de supermarkt in het centrum van Den Haag. De tocht werd georganiseerd door een ex-collega van Antoneta. 'De behoefte in het team van oud-collega's is groot voor deze tocht. We hebben het gevoel dat we geen afscheid hebben kunnen nemen', vertelde de oud-collega eerder aan Omroep West.
De collega had ook iedereen uitgenodigd die Antoneta een warm hart toedraagt of er gewoon behoefte aan had. 'Het verlies van Antoneta is nog moeilijk te bevatten. 'Ze was zó lief. Iedereen die haar kent zal dat over haar zeggen. Ze stond voor iedereen klaar en was supergezellig.'

Witte bloem

Mensen die meeliepen was gevraagd een enkele witte bloem of een kaars met deksel mee te nemen. 'Ik vond wit goed passen bij de puurheid van haar karakter.' De bloemen werden vervolgens achtergelaten bij de herdenkingsplek op de Turfmarkt. Onder de deelnemers ook wethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks). Hij is verantwoordelijk voor het stadsdeel Centrum. Kapteijns noemde de dood van de vrouw 'afschuwelijk'. 'Ik heb veel ondernemers uit de buurt hierover gesproken, het is echt iets wat de mensen bezighoudt', aldus de wethouder. Verder was een aantal vertegenwoordigers van politieke partijen aanwezig.
Woensdagmiddag legde PVV-leider Geert Wilders al bloemen bij de winkel. 'Ik ben hier in eerste instantie om mijn medeleven te betuigen', zei hij. 'Het is verschrikkelijk dat een jonge vrouw in de bloei van haar leven die om zeven uur ’s ochtends gewoon naar haar werk gaat en dan wordt vermoord.' Volgens Wilders had dader Jamel L. nooit op straat mogen rondlopen. 'Van Curaçao tot het Verenigd Koninkrijk tot hier in Nederland had hij al vast moeten zitten. Het is een verschrikkelijk leed voor mevrouw, haar familie en haar collega’s.'

Systeem rammelt

Wilders pleitte ook voor meer politie. 'Dit is niet het enige geval. Overal zie je dat mensen klagen over het toenemend geweld en dat er te weinig wordt opgetreden. Het systeem rammelt aan alle kanten. Mensen durven niet meer veilig over straat.'
Geert Wilders legt bloemen bij de supermarkt aan de Turfmarkt
Geert Wilders legt bloemen bij de supermarkt aan de Turfmarkt © Den Haag FM
De verdachte van de steekpartij zit voorlopig nog vast. De 56-jarige Jamel L. werd op de dag van de dodelijke steekpartij buiten de winkel aangehouden. Hij heeft een lang crimineel verleden in Nederland, Engeland en Curaçao. Dinsdag maakte de Inspectie Justitie en Veiligheid bekend de handelwijze te onderzoeken van justitiële organisaties die betrokken waren bij onder meer de begeleiding en behandeling van L..

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!