Boerenprotest op Malieveld, noodbevel in Den Haag

DEN HAAG - Het boerenprotest van Farmers Defence Force wordt toch op het Malieveld gehouden. 'We hebben geen andere keuze', aldus voorman Mark van den Oever. Volgens een verslaggever van Den Haag FM staan daar aan het begin van de middag enkele honderden demonstranten.
Het was aanvankelijk de bedoeling van de boeren en hun sympathisanten om te gaan demonstreren bij het tijdelijke Tweede Kamergebouw aan de Bezuidenhoutseweg, maar dat mag niet van de gemeente. Ook geldt er sinds 7.12 uur donderdagochtend een noodbevel in de stad. 'Personen die met tractoren en zware voertuigen actie willen voeren in Den Haag zijn niet welkom.'
De plek van het protest werd pas donderdagochtend vroeg bekend gemaakt door de organisatoren. Het idee was dat de boeren zich zouden verzamelen bij het tijdelijk gebouw van de Tweede Kamer aan de Bezuidenhoutseweg. In Kamer wordt donderdag gedebatteerd over het mislukte landbouwoverleg.
Maar de gemeente ging niet akkoord met deze plek en riep de demonstranten op om zonder trekkers naar het Malieveld te gaan. Volgens het stadhuis is de plek bij het tijdelijk onderkomen van de Kamer niet geschikt voor een massaal protest. 'Het aantal demonstranten dat de organisatie heeft ingeschat is te groot voor deze locatie.'
Boeren vertrekken toch naar het Malieveld
Boeren vertrekken toch naar het Malieveld © Den Haag FM
Toch weigerden de boeren en hun sympathisanten aanvankelijk naar het Malieveld te gaan. Zij kwamen ondanks de oproep van de gemeente naar de tijdelijke Kamer en wilden daar ook een podium neerzetten. Maar de organisatie ging uiteindelijk toch overstag. Op het Malieveld staan een paar honderd mensen.
De politie heeft twee personen opgepakt op de Bezuidenhoutseweg omdat ze geen gehoor gaven aan een opdracht van een agent. Mogelijk is een van die mensen die is aangehouden de bestuurder van een vrachtwagen van waaruit dat podium werd opgebouwd.

Bestuurder bekeurd

De politie meldt ook dat er eerder vanochtend drie tractoren vanaf de Brouwersgracht in Den Haag zijn 'verwezen naar een parkeerlocatie'. En een bestuurder van een tractor is donderdagochtend bekeurd op de Koningskade in Den Haag 'vanwege het niet voeren van een kentekenplaat'.
Lees hier de laatste updates:
Bij de Tweede Kamer werden vroeg in de ochtend al voorzorgsmaatregelen getroffen tegen eventuele trekker-demonstraties daar. De politie had daar onder meer twee shovels en een videovoertuig staan.
Op sociale media gaan beelden rond van boeren die nog naar Den Haag willen komen, maar door de politie worden tegengehouden. Zo zou de mobiele eenheid onder meer vlakbij Zoetermeer een blokkade hebben opgeworpen.
De politie heeft shovels bij de Tweede Kamer gezet
De politie heeft shovels bij de Tweede Kamer gezet © Regio15

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!