Voortbestaan coalitie hangt aan een zijden draadje

Stadhuis Den Haag
Stadhuis Den Haag © Den Haag FM
DEN HAAG - Het voortbestaan van de Haagse coalitie blijft uiterst onzeker. Ook een tweede crisisoverleg heeft woensdagavond niets opgeleverd. De VVD dreigt uit het college te stappen als GroenLinks en PvdA blijven weigeren om serieuze gesprekken te voeren met Hart voor Den Haag over deelname aan het college van burgemeester en wethouders. Donderdag moet tijdens een extra raadsvergadering duidelijk worden of het college deze crisis overleeft.
Woensdagavond kwamen D66, VVD, GroenLinks, CDA en PvdA voor de tweede keer deze week bij elkaar. De coalitie is verdeeld over de vraag of er met Hart voor Den Haag gesproken moet worden over deelname aan het college. D66, VVD en CDA willen dat wel, maar PvdA en GroenLinks niet. Die partijen zien niets in het voeren van onderhandelingen met De Mos, omdat zij 'een rechts college niet aan een meerderheid willen helpen'.
De twee partijen negeren daarmee het advies van oud-minister Bruno Bruins (VVD). Bruins was door de Haagse gemeenteraad gevraagd als onafhankelijk gespreksleider en moest de politieke gevolgen van de vrijspraak van de oud-wethouders De Mos en Guernaoui in kaart brengen. Hij adviseerde na gesprekken met alle dertien fracties om snel verkennende gesprekken met Hart voor Den Haag te beginnen over deelname aan het college.
Oud-minister Bruno Bruins (VVD) is een paar weken geleden door de gemeenteraad gevraagd om als gespreksleider op te treden. Een meerderheid steunde een motie van de Partij voor de Dieren hierover. GroenLinks, PvdA en oppositiepartij Haagse Stadspartij stemden tegen het voorstel, omdat zij vonden dat de gespreksronde van Bruins teveel op een verkenning zou gaan lijken. Vorige week heeft Bruins de gespreksronde met alle dertien fracties afgerond.
De weigering van PvdA en GroenLinks om het gesprek met De Mos aan te gaan, ook na het advies van Bruins, heeft kwaad bloed gezet bij de VVD. De partij dreigt uit het college te stappen als de twee coalitiegenoten 'de uitgestoken hand van Hart voor Den Haag' niet aannemen. Donderdag moet tijdens een extra raadsvergadering blijken of er een geitenpaadje gevonden kan worden of dat de coalitie ten dode is opgeschreven.
De vergadering van de Haagse gemeenteraad over het verslag van Bruno Bruins en de gevolgen die dat moet hebben, begint om 16.00 uur en wordt live uitgezonden op het televisiekanaal van Den Haag FM. Je kan het debat ook via deze link: https://cdn.denhaagfm.nl/kijklive.html bekijken.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!