Boerenprotest 'redelijk goed verlopen', Malieveld is leeg

Demonstranten willen naar de Tweede Kamer
Demonstranten willen naar de Tweede Kamer © Regio15
DEN HAAG - Het boerenprotest is volgens de politie en de gemeente Den Haag donderdag 'redelijk goed verlopen'. De demonstranten begonnen de dag bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer, maar weken op verzoek van de gemeente uit naar het Malieveld. Later op de middag probeerden ze alsnog bij de Tweede Kamer te kopen, maar de politie hield ze tegen. Er zijn inmiddels nauwelijks nog demonstranten in de stad.
FDF-voorman Mark van den Oever zei eerder duizenden mensen te verwachten bij het protest, dat plaatsvond op de dag dat de Tweede Kamer debatteerde over het geklapte landbouwakkoord. Er trokken donderdag uiteindelijk enige honderden mensen naar het Malieveld, veel minder dan bij eerdere demonstraties.
Een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen betreurt het dat FDF niet eerder reageerde op vragen van de gemeente over de demonstratie. 'Doordat zij tot het laatste moment wachtten, moest donderdagochtend nog besloten worden dat de demonstratie verschoof van voor de Tweede Kamer naar het Malieveld', aldus de woordvoerder.

Toch naar Tweede Kamer

De boeren en demonstranten die op het Malieveld protesteerden, wilden donderdagmiddag toch richting de tijdelijke Tweede Kamer op de Bezuidenhoutseweg lopen. Politiemensen riepen demonstranten op terug te gaan naar het Malieveld en probeerden ze tegen te houden.

Agenten lichtgewond

Er zijn donderdag zeven mensen aangehouden omdat zij bevelen van de politie niet opvolgden. Twee mensen zijn bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer op de Bezuidenhoutseweg gearresteerd, onder wie de bestuurder van de vrachtwagen van Farmers Defence Force (FDF), bevestigt een politiewoordvoerder. De anderen werden op of rond het Malieveld gearresteerd.
Een arrestant verzette zich en bij zijn aanhouding raakten twee agenten lichtgewond. Een politiewoordvoerder noemt het 'erg vervelend'. De arrestant wordt verdacht van mishandeling. Anderen weigerden het gebied rond de Tweede Kamer te verlaten om naar het Malieveld te trekken of probeerden met zware voertuigen Den Haag in te rijden.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!