De Mos niet van plan VVD te vervangen

Richard de Mos (Hart voor Den Haag)
Richard de Mos (Hart voor Den Haag) © Den Haag FM
DEN HAAG - Richard de Mos is niet van plan om de VVD te vervangen in de coalitie. Deze week klonken er geluiden vanuit de resterende coalitiepartijen om hierop in te zetten, maar De Mos wil eerst in gesprek met alle partijen. Zo vertelt hij zaterdagochtend tijdens het radioprogramma Spuigasten van Den Haag FM.
Na de chaotische gemeenteraadsvergadering van donderdagavond waarbij de VVD de stekker uit de coalitie trok, is de grote vraag welke partijen een nieuwe coalitie gaan vormen. Uit de overgebleven coalitie komen geluiden om elkaar vast te houden en Hart voor Den Haag toe te voegen. De partijen willen door met de uitvoering van het huidige programma en nog niet opgeven.
Volgens De Mos zit dit er niet in. 'Het is heel ingewikkeld om met twee partijen die ons tot donderdagavond buiten de deur hebben gehouden het gesprek aan te gaan.' GroenLinks en PvdA gingen eerder niet in gesprek met Hart voor Den Haag als de uitkomst hiervan een eventuele terugkeer in het college zou zijn. 'De optie dat dit gaat gebeuren lijkt mij dus erg klein', vervolgt De Mos.
Ook Lotte van Basten Batenburg, fractievoorzitter van de VVD, ziet Hart voor Den Haag de VVD niet vervangen. 'Met wat ik de afgelopen weken gehoord heb van GroenLinks en de PvdA, zowel in debatten als achter de schermen, kan ik het mij niet voorstellen. Het ging niet alleen om een te rechts college, het ging ook echt om wat Hart voor Den Haag is.'
Daarnaast is het volgens Van Basten Batenburg niet goed voor het proces om zo door te gaan. 'We moeten nu juist transparant en opnieuw gaan kijken.' Nur Icar, fractievoorzitter van DENK, sluit zich hierbij aan. 'De verhoudingen zijn verstoord, dan kunnen we het proces nu niet compleet links laten liggen en zelf een invulling geven. Dan veranderen we ook niks aan de situatie die we samen gecreëerd hebben.' De fractievoorzitters vinden het belangrijk om het proces te omarmen zodat er nu écht stappen worden gezet.

Verkenner

Maandag komen de fractievoorzitters bij elkaar om te bespreken hoe het verder moet. De Mos, Van Basten Batenburg en Icar zin het in ieder geval al met elkaar eens dat er duidelijkheid moet komen over de vervolg stap. 'Het is belangrijk voor de stad om aan te geven hoe we verder gaan', zegt Icar. Ook zijn de fractievoorzitters het eens dat er een onafhankelijke verkenner moet komen.
'Dat lijkt mij evident', zegt De Mos, 'ook voor de transparantie is het heel erg belangrijk.' Een naam van van een eventuele verkenner kunnen de drie nog niet noemen, maar ze hopen dat er snel iemand aan de slag kan. 'Het is namelijk belangrijk dat er snel weer een coalitie met een meerderheid zit', voegt Van Basten Batenburg eraan toe.
Wethouder Robert van Asten van D66, die later in het radioprogramma aanschuift, vindt het belangrijk dat de partijen naast dat ze met een verkenner in gesprek gaan, ook zonder verkenner met elkaar gaan praten. 'Anders wordt het te formalistisch en kan je niet zeggen wat eruit moet. Juist dat is nodig om door te kunnen pakken,' volgens hem. 'Voordat je spreekt over een nieuwe samenwerking moet je eerst de hobbels wegnemen die er nog zijn.'
Spuigasten is het politieke radioprogramma op Den Haag FM. Elke zaterdag van 11.00 tot 12.00 uur ontvangen Maaike Kraaijeveld, Ron Fresen en Jeanneau van Beurden bij toerbeurt hun gasten in de Centrale Bibliotheek aan het Spui. Met elke week de politieke column van Marcel Verreck.
Beluister hier de hele uitzending.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!