Oud-minister Arie Slob wordt verkenner in Den Haag

Arie Slob
Arie Slob © Rijksoverheid
DEN HAAG - Oud-minister Arie Slob gaat onderzoeken welke nieuwe coalities in Den Haag mogelijk zijn. De dertien fractievoorzitters in de Haagse gemeenteraad hebben besloten Slob te benoemen als verkenner, maakte burgemeester Jan van Zanen maandagavond bekend. Hij moet 'op korte termijn' gaan verkennen welke mogelijkheden voor een meerderheidscoalitie er zijn.
De gemeenteraad heeft ook gevraagd om zoveel mogelijk inzicht te krijgen in wat Slob doet, De raad wil een 'transparant proces, met openbare verslaglegging', aldus een verklaring.
Slob moet aan de slag omdat de VVD vorige week donderdag de steun aan de coalitie opzegde. De twee liberale wethouders, Anne Mulder en Kavita Parbhudayal, namen per direct ontslag. Daardoor is de coalitie, die naast de VVD bestond uit D66, GroenLinks, PvdA en CDA, haar meerderheid kwijt.
D66, de grootste nu nog overgebleven coalitiepartij, nam maandagavond alvast een duidelijk standpunt in over de gewenste uitkomst van het werk van Slob. De combinatie van Hart voor Den Haag samen met coalitiepartijen D66, GroenLinks, PvdA en CDA is de enige manier om snel een stabiel college te vormen, aldus die partij. 'Meer vertraging is geen optie. We kunnen samen snel tot een brede, stabiele coalitie komen die een echte afspiegeling is van de stad,' stelt D66.

Rechtbank

Het besluit van de VVD om uit de coalitie te stappen, kwam nadat oud-minister Bruno Bruins met alle partijen sprak over de gevolgen van de uitspraak van de Rotterdamse rechtbank in de zaak-De Mos. De rechtbank sprak de partijleider van Hart voor Den Haag, Richard de Mos, en zeven medeverdachten eind april vrij van alle verdenkingen.
Bruins adviseerde daarop dat er 'verkennende gesprekken' moeten worden gevoerd over een nieuwe toetreding van Hart voor Den Haag tot het college van burgemeester en wethouders. Volgens hem zou een flinke raadsmeerderheid voorstander zijn van nieuwe gesprekken over de samenstelling van het college.
Tijdens een soms chaotisch raadsdebat vorige week bleek dat de VVD ook voorstander was van toetreding van Hart voor Den Haag tot de coalitie. Maar GroenLinks en PvdA wierpen een blokkade op.

Achter de schermen

De afgelopen dagen zijn diverse partijen achter de schermen met elkaar in gesprek geweest. Daarbij kwamen meerdere varianten op tafel. Maandag werd definitief duidelijk dat De Mos in ieder geval niet wil onderhandelen met de vier overgebleven coalitiepartijen. Belangrijkste reden daarvoor is dat hij niet wil samenwerken met GroenLinks en PvdA.
De sfeer werd er niet beter op nadat de voorman van Hart voor Den Haag ontdekte dat een PvdA-raadslid een kritisch bericht op Twitter over zijn partij had geliket. 'Een hernieuwde misselijkmakende framing', aldus De Mos. 'We gooien nu de deur definitief dicht naar de twee partijen die he-le-maal niets met ons ophebben.'
Het raadslid voor de PvdA bood daarop haar excuses aan 'voor het feit dat mijn collega's van Hart voor Den Haag zich hierdoor gekwetst voelen'.

Drie grootste partijen

De Mos zelf zou het meest voelen voor een coalitie van de drie grootste partijen in de stad: Hart voor Den Haag, D66 en VVD. 'Dat doet het meest recht aan de verkiezingsuitslag', stelt hij. Eventueel zou deze coalitie nog kunnen worden aangevuld met andere 'constructieve partijen'.
D66 ziet die variant echter weer niet zitten, werd maandagavond duidelijk. Volgens partijleider en wethouder Robert van Asten zou een compleet nieuwe verkenning en vervolgens nog onderhandelingen en een nieuwe formatie ervoor zorgen dat 'de stad minstens een jaar stilstaat'.

Op volle toeren

Van Asten, in een verklaring: 'Het stadhuis draait op volle toeren om de bestaande plannen uit te voeren. Als alles de prullenbak in moet en we vanaf nul moeten beginnen krijgen we geen plan van de grond voor 2026. Met alle uitdagingen op het gebied van de woningnood, klimaat, leefbaarheid en het vertrouwen van de inwoners in de politiek kunnen niet nog meer vertraging gebruiken. Dat kan ik niet uitleggen aan de inwoners.'
Vandaar dat zijn partij wil dat Hart voor Den Haag aansluit bij het resterende deel van de coalitie. De partij van De Mos zou dan nog wel eigen ideeën kunnen toevoegen om het bestaande akkoord 'te verbeteren en sterker te verankeren in de stad'.
Fractieleider Marieke van Doorn: 'Samen kunnen we snel werken aan een brede, stabiele coalitie die een echte afspiegeling is van de stad. Richard de Mos heeft zelf meermaals aangegeven graag snel de samenwerking aan te gaan. Deze uitgestoken hand nemen we graag aan.'

Scherven

Arie Slob, de man die de scherven in het stadhuis, moet gaan ordenen en onderzoeken of daar nog iets aan te lijmen valt, heeft een grote staat van dienst in de politiek. Zo was hij 25 jaar lid van de Tweede Kamer voor de ChristenUnie. Van 2017 tot 2022 was hij minister voor Basis en Voortgezet Onderwijs en Media in het kabinet Rutte III.
Slob was ook (in)formateur van het college van Zwolle in 2022. De afgelopen maanden was hij informateur bij de coalitieonderhandelingen in de provincie Zuid-Holland.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!