D66 wil Hart voor Den Haag erbij in coalitie: 'Enige optie voor snel en stabiel college'

Foto's: gemeente Den Haag
Foto's: gemeente Den Haag
DEN HAAG - Volgens D66 is samenwerken met Hart voor Den Haag de enige optie voor een snel en stabiel college. 'Meer vertraging is geen optie. We kunnen samen snel tot een brede, stabiele coalitie komen die een echte afspiegeling is van de stad', schrijft de partij. Vorige week stapte VVD uit de coalitie. Richard de Mos (HvDH) heeft gezegd de VVD niet zomaar te willen vervangen in het college.
Nog geen jaar na het aantreden van het huidige college van burgemeester en wethouders, is de coalitie in Den Haag gesneuveld. De VVD zegde donderdagavond de samenwerking met D66, GroenLinks, CDA en PvdA op. De liberalen zijn het niet eens met de opstelling van de coalitiegenoten over deelname van Hart voor Den Haag aan het college.
Dat betekent dat er nu opnieuw moet worden gekeken naar een nieuwe coalitie. Oud-minister Arie Slob is gevraagd als verkenner, hij gaat onderzoeken welke nieuwe coalities in Den Haag mogelijk zijn.

Plannen uitvoeren

Als het aan D66 ligt kan Hart voor Den Haag gewoon aanschuiven bij het overgebleven college van D66, GroenLinks, CDA en PvdA. 'Als we nu een volledig nieuwe verkenning, onderhandeling en formatie in moeten, staat de stad minstens een jaar stil', zegt Robert van Asten.
Volgens hem komen plannen waar ze nu druk mee bezig te zijn dan weer stil te liggen. 'Het stadhuis draait op volle toeren om bestaande plannen uit te voeren. Als alles de prullenbak in moet en we vanaf nul moeten beginnen krijgen we geen plan van de grond voor 2026. Dat kan ik niet uitleggen aan de inwoners', zegt Van Asten.

Hart voor Den Haag eerder uitgesloten

D66 was de partij die Hart voor Den Haag eerder uitsloot voor de coalitie, omdat er een rechtszaak liep tegen De Mos vanwege vermeende corruptie. De Mos werd in april vrijgesproken door de rechtbank. Het Openbaar Ministerie liet onlangs weten in hoger beroep te gaan.
Toch ziet D66 het nu wel zitten met Hart voor Den Haag in een coalitie en is er volgens de partij 'écht iets veranderd' met de vrijspraak. 'Er ligt een mooi coalitieakkoord. Met de ideeën van Hart voor Den Haag daarbij kunnen we dit akkoord verbeteren en sterker verankeren in de stad. Samen kunnen we snel werken aan een brede, stabiele coalitie die een echte afspiegeling is van de stad', aldus D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn.
De Mos zelf zei afgelopen weekend in het radioprogramma Spuigasten dat hij niet zomaar van plan is de VVD te vervangen in de coalitie. Hij wil eerst in gesprek met alle partijen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!