Hart voor Den Haag wil niet in college met PvdA en GroenLinks: 'Er zit geen liefde in'

Richard de Mos (Hart voor Den Haag)
Richard de Mos (Hart voor Den Haag) © Den Haag FM
DEN HAAG - Hart voor Den Haag zegt niet aan te willen schuiven bij de overgebleven coalitiepartijen en zo de VVD te vervangen. 'We gaan niet met de PvdA en GroenLinks in één college', meldt de partij. D66 stelde dat samenwerken met Hart voor Den Haag de enige optie voor een snel en stabiel college zou zijn. Richard de Mos ziet er geen mogelijkheid toe: 'Ze zitten totaal niet op ons te wachten. Ze hebben tot donderdag laat volgehouden niet te willen samenwerken'. Andere partijen zouden wel bij zijn favoriete coalitie mogen aanschuiven.
Afgelopen donderdag vertrokken de wethouders van de VVD uit het college. De VVD zegde de samenwerking met D66, GroenLinks, CDA en PvdA op omdat ze niet wilden samenwerken met de partij van Richard de Mos. Nu wordt er gezocht naar een nieuwe coalitie. Maandag werd duidelijk dat Arie Slob als verkenner duidelijkheid moet gaan scheppen. 'We hopen dat meneer Slob er snelheid op gaat zetten. De stad verdient een meerderheidscoalitie.'
Nu heeft D66 te kennen gegeven dat Hart voor Den Haag zou kunnen aanschuiven bij de overgebleven partijen. Dat lijkt niet zomaar te gaan gebeuren. 'Afgelopen donderdag – en in de aanloop naar het debat toe – stelden zowel de PvdA als GroenLinks dat samenwerking met Hart voor Den Haag welhaast onmogelijk is. De zon moest daartoe tweemaal opkomen', memoreert de partij. 'Er zit geen liefde in', vindt De Mos. Hij hekelt het dat die twee partijen zijn partij 'te rechts' hebben genoemd en dat een samenwerking ondenkbaar zou zijn.

Twitterfittie

Het liken van een tweet zorgt ervoor dat Hart voor Den Haag helemaal niet wil samenwerken met de linkse partijen. 'Dat komt er nog eens extra bij. 'PvdA-raadslid Mikal Tseggai likete een tweet waarin de partij van De Mos 'corrupt' en 'fxcked up' werd genoemd.
'Met hernieuwde misselijkmakende framing gooien we de deur definitief dicht naar de twee partijen die hè-le-maal niets met ons op hebben', vindt De Mos. Tseggai heeft inmiddels excuses aangeboden voor het liken van de tweet. GroenLinks noemde de ombudspolitiek twee jaar terug nog 'gevaarlijk', en ook dat is een reden voor De Mos om niet samen te willen werken.
Wat De Mos betreft wordt er gewerkt aan een nieuwe coalitie waarin de drie grootste partijen in de raad samenwerken: Hart voor Den Haag, D66 en de VVD. 'Dat doet het meest recht aan de verkiezingsuitslag.' Andere partijen zouden daarbij kunnen aanschuiven. 'Deze meerderheid zou waar mogelijk aangevuld kunnen worden met andere constructieve partijen.'
Van Asten is goede dingen aan het doen voor de stad, daar kan ie wat ons betreft gewoon mee verder
De Mos lijkt wel meer toenadering te zoeken bij D66. Hij zegt 'goede elementen' te zien in berichten van die partij. 'Ze willen niet alles opnieuw opbouwen, maar beleid doorzetten.' Dat is bespreekbaar voor De Mos, hij zegt het coalitieakkoord als basis te willen gebruiken en wat aanpassingen te doen. 'Maar niet met GroenLinks en de PvdA.'

VVD en D66

De andere partijen die het akkoord tekenden, VVD en D66, ziet hij wel als potentiële partner. 'We willen heel graag met D66 wil samenwerken. Van Asten is goede dingen aan het doen voor de stad, daar kan ie wat ons betreft gewoon mee verder.'
Bij die coalitie wil De Mos kijken of andere constructieve partijen zouden kunnen aanschuiven. Voor een meerderheid is dat niet nodig, Hart voor Den Haag, VVD en D66 komen samen tot 24 zetels. Partij voor de Dieren, DENK, SP en ChristenUnie/SGP hebben zich, constructief opgesteld' naar zijn partij en zouden kunnen aanschuiven. 'PVV en Forum (voor Democratie, red) trouwens ook, maar die liggen niet goed bij andere partijen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!