Hoe blijft Scheveningen bereikbaar? 'Geen mensen van buiten Den Haag naar binnen laten'

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - Opnieuw gaat Den Haag onderzoeken hoe het beter kan met de bereikbaarheid van Scheveningen op warme zomerdagen. Al jaren ervaren bewoners, ondernemers en bezoekers overlast op drukke dagen. Door alle verkeersdata te onderzoeken hoopt de gemeente concretere maatregelen te kunnen nemen.
Om inzicht te krijgen in de drukte wordt allerlei data bekeken, zoals die van auto's, mobiele data, HTM, parkeergegevens en het gebruik van deelscooters en -fietsen. Ook wordt er onderzoek gedaan onder bezoekers. 'Wanneer duidelijk is wie er naar de kust reist en op welke manier, worden er profielen opgesteld van verschillende type bezoekers', aldus de onderzoekers van adviesbureau Goudappel en veldwerkbureau NDC.
Scheveninger Martin Pronk, van de Facebookpagina Overlast op Scheveningen, vind het goed dat er een onderzoek komt om maatregelen te verbeteren. 'Maar het is niet een heel nieuw idee, het is al jaren druk op Scheveningen', zegt hij in Bob Staat Op.

Auto's, ov en deelscooters

Dat er weer iets gedaan wordt vindt hij positief. 'Het is weer tijd om het meer integraal aan te vliegen.' Volgens Pronk is het al beter geworden, zo is het openbaar vervoer beter en heb je Park+Beach. 'Maar er is meer bijgekomen dan tien jaar geleden, toen ging het vooral over de auto en het ov. Nu wordt alle mobiliteit meegenomen, zoals ook deelscooters.'
Op de Facebookpagina van Den Haag FM kwamen ook veel reacties binnen over dit nieuwe onderzoek. De meeste mensen zijn sceptisch. 'Komen ze nu mee, het is al meer dan 40 jaar aan de gang', schrijft Danny Oosterbaan. Een aantal mensen dat reageert vindt het gewoon te vol worden op Scheveningen. 'Gewoon geen mensen van buiten Den Haag naar binnen laten, probleem opgelost', denkt Jimmie Jochemsz.
Ze willen de oplossingen die er zijn niet
Volgens Perry Bakker zijn er al genoeg goede oplossingen te bedenken. 'Ik snap dat de gemeente Scheveningen bereikbaar wil houden maar eerder omleiden vanaf de snelwegen, naar de parkeerplaatsen bij de strand Express en wachttijden vermelden is een van de mogelijkheden', schrijft hij.
Of laat alleen bewoners en leveranciers toe, zegt hij. 'Door middel van een vignet oid. Dat zou de bewoners en ondernemers een heel eind helpen.' Volgens hem zijn die ideeën er al jaren, maar 'ze willen de oplossingen die er zijn niet'.

Luisteren naar bewoners

Ook Martin Pronk hoopt dat er opnieuw gekeken wordt naar de ideeën van mensen die er al lang wonen. Er is al veel geluisterd naar bewoners, maar dat kan nog beter, vindt hij.
Het parkeren op kenteken voor bewoners is volgens hem niet duidelijk voor toeristen. 'Dat geeft verwarring. Als je uit Duitsland komt en je ziet nergens een kaartje of vignet, dan zal het wel gratis parkeren zijn', denken de toeristen volgens Pronk. 'En het is voor bewoners lastig met wegafsluitingen, want je ziet niet wie bewoner is.' Een simpele sticker of vignet zou volgens mij veel duidelijkheid geven.
De uitslag van het dataonderzoek naar het verkeer en de bewegingen op Scheveningen wordt gebruikt voor specifiekere maatregelen voor bepaalde doelgroepen. Volgend jaar zomer worden die maatregelen in de praktijk getest.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!