Haagse mannen strijden tegen straatintimidatie: 'Gedraag je!'

© Gemeente Den Haag
DEN HAAG - In de strijd tegen straatintimidatie worden dit jaar de pijlen gericht op mannen. Uit onderzoek is gebleken dat het veelal (jonge) mannen zijn die de dader zijn. Daarom is er deze zomer een campagne met als titel #gedraagje om hen ervan bewust te maken dat vrouwen en personen uit de queer-gemeenschap te maken hebben met straatintimidatie.
De trap op de Grote Marktstraat staat in het teken van de campagne en ook op sociale media zijn beelden te zien. In video's zeggen acht Haagse mannen: 'Gedraag je!'. Portier van muziekcafé De Paap Bonni May, Bright Nshumi van Litt Events, Leo Dommanschet van Leo’s Koffiehuis en ADO-praat, rapper Kevin Bright, wijkagent Fuad Hodzic, boulevardsteward Ilias Taouil, rapper en jongerenwerker Umit C én burgemeester Jan van Zanen schudden afkeurend hun hoofd.
'Het tegengaan van straatintimidatie begint bij bewustwording en eindigt bij het aanpakken van de daders', vindt wethouder Mariëlle Vavier. 'Bewustwording dat omstanders ook een rol hebben, zich uitspreken als ze getuige zijn van ongepast gedrag en opkomen voor een ander. Daardoor voelen vrouwen zich gesteund en horen daders dat hun gedrag niet acceptabel is.'
In onze stad is deze zomer extra aandacht voor straatintimidatie: horeca- en boulevardstewards gaan in gesprek met mensen op straat en handhavers voeren extra gerichte preventieve acties uit.
Daarnaast hanger er posters in horecagelegenheden en is er graffiti op plekken waar veel straatintimidatie plaatsvindt. Dat moet stadsgenoten motiveren om straatintimidatie bij de gemeente te melden. De gemeente weet zo beter op welke plekken veel overlast is en kan zo ook beter maatregelen nemen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!