Maaike heeft kanker en fietst naar Frankrijk voor KWF: 'Ik heb doelen nodig'

Eigen foto
Eigen foto
DEN HAAG - Vijf jaar geleden kreeg Maaike Hendriks op 38-jarige leeftijd de diagnose kanker. Ze heeft de ziekte multipel myeloom, ook wel bekend als de ziekte van Kahler, waarbij de kanker in plasmacellen zit. Haar vader overleed een jaar eerder aan dezelfde ziekte. Vandaag stapt ze samen met haar man Heijn op de fiets voor hun eigen 'Tour de France' om geld om te halen voor Stichting KWF.
Het was altijd al een droom van Maaike om samen met haar man te fietsen en geld op te halen voor een goed doel. Nu is zij zelf dat goede doel geworden. In vijf jaar tijd kreeg ze meerdere chemokuren en een stamceltransplantatie. 'Maar zonder het gewenste resultaat. Nu loop ik nog steeds in het ziekenhuis', vertelt ze in in het radioprogramma Haags Bakkie.
Daarom was de keuze voor het goede doel snel gemaakt. 'Het is belangrijk dat er onderzoeken en studies zijn. Ik mag nu ook gebruikmaken van zo'n studie, want de normale behandelingen slaan niet goed aan. En zo zijn er meer mensen die in dezelfde situatie zitten.' Inmiddels hebben Maaike en Heijn al bijna 7.000 euro opgehaald voor KWF.

E-bike

Eind vorig jaar ging Maaike hard achteruit en was het kantje boord. Nu stapt ze op haar fiets voor een tocht naar Frankrijk. Wel in kleine etappes en soms pakken ze even de trein, omdat het anders fysiek niet lukt.
'Voor mij is deze tour een grote uitdaging aangezien mijn ziekte niet onder controle is.' Daarom rijdt Maaike ook op een elektrische fiets en gaat Heijn op zijn racefiets. Zelf was ze ook graag op de racefiets gestapt maar dat lukt nu simpelweg niet. 'Het fietsen gaat best wel goed, op een goeie e-bike kan ik een flink stuk fietsen. Het is meer het op- en afstappen dat problemen geeft.'
Maaike en Heijn | Eigen foto
Maaike en Heijn | Eigen foto

Spannend

De eerste etappe begint dinsdag. Dan gaan ze naar Brussel. De twee willen ongeveer veertig kilometer per dag fietsen. Het wordt een heel avontuur en natuurlijk maakt haar man zich ook wel een beetje zorgen. 'We weten niet hoe het gaat. Maar we hebben alles eraan gedaan om het zo verstandig mogelijk te doen.' Zo zorgen ze voor goede nachtrust, 'in een lekker bed'. 'We gaan het voor elkaar zien te krijgen, maar het blijft spannend', zegt Heijn.
Samen met haar man durft Maaike dit dan ook aan. En het geeft haar een uitdaging. 'Ik heb het nodig om doelen te hebben. Ik moest veel dingen opgeven omdat ik ziek was. Dus dit is gewoon fantastisch.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!