Ondernemers Theresiastraat verliezen klanten door wegwerkzaamheden: 'We draaien op 25 procent'

De Theresiastraat ligt nog tot en met halverwege augustus open
De Theresiastraat ligt nog tot en met halverwege augustus open © Judith Tielemans
DEN HAAG - Ondernemers in de Theresiastraat in Bezuidenhout zien dat klanten wegblijven door de werkzaamheden in de winkelstraat. Lokale winkels zoals Joe's, Illimani en Alexanderhoeve hebben het moeilijk en hopen dat het niet lang meer zal duren voordat de straat weer open gaat voor verkeer.
Voordat de bouwvakkers begonnen aan de metamorfose van de Theresiastraat, stond Joey Brouwer om 6.30 uur voor zijn groentewinkel Joe's om de verse groenten en fruit naar binnen te halen. Nu staat hij al om 04.00 uur 's nachts klaar om de boel via de smalle loopplanken naar zijn winkel te vervoeren. 'Toen ze hier in april bezig waren met het riool kreeg ik plots te horen dat ik de winkel maar moest sluiten', vertelt de ondernemer, terwijl hij naar de open straat loert.
Ook vaste klanten hebben aan Joey laten weten dat ze na de verbouwing wel weer terugkomen. 'We draaien momenteel op zo'n 25 procent. Het is nu juist een goede tijd voor ons met al dat zachte fruit. Mensen zijn lekker aan het wandelen, terwijl we in de winter juist de slechtste maanden draaien', vertelt hij. 'We hebben ook gesmeekt om het eerder te laten doen, maar daar wordt niet naar geluisterd.'

Verse driehoek: koffie, vis en kaas

Vooral klanten die met de auto komen zijn de dupe van de werkzaamheden in de straat en blijven daarom weg. 'Ze hebben het wel geprobeerd, maar kregen dan een boete omdat ze verkeerd geparkeerd stonden', vertelt Joey.
Met dit bord wilt Joey zijn klanten informeren dat de winkel nog steeds open is
Met dit bord wilt Joey zijn klanten informeren dat de winkel nog steeds open is © Judith Tielemans
Ook Didier Lachévre van kaaszaak Alexanderhoeve ziet dat zijn klanten steeds vaker wegblijven. 'Zij komen hier voor de verse driehoek', legt de ondernemer uit. 'Voor de kaas, vis en koffie. Ze stoppen hier normaal gesproken met de auto en rijden dan weer weg. Ook ouderen vinden het hier vreselijk met de rollator. Daardoor komen ze niet meer.'
Soms zien we maar twee of drie mensen hier aan de straat werken
Met speciale aanbiedingen probeert Gloria Sullca van koffiezaak Illimani haar klanten te betrekken bij de moeilijke omstandigheden. 'Ik leg hen uit in wat voor situatie we ons nu verkeren en vraag of ze dat via social media kunnen verspreiden. Vaak geef ik een extra sapje of koffietje weg.'

Herinrichting

Dat de Theresiastraat langer open ligt dan gepland, vinden de ondernemers ronduit frustrerend. 'Tijdens de bouwvak ligt het hier gewoon weken stil', vertelt Joey. 'En we zien soms maar twee of drie mensen hier aan de straat werken. Dan schiet het natuurlijk niet op.'
De maximumsnelheid in de Theresiastraat zal na de herinrichting naar 30 kilometer per uur gaan. Ook de riolering is aangepakt en het asfalt krijgt een nieuwe look met rode klinkers. Volgens de gemeente kunnen ondernemers gebruikmaken van de nadeelcompensatieregeling.
Wel bevestigt een woordvoerder dat de verbouwing uitloopt. 'Naar verwachting lopen de werkzaamheden uit tot medio november 2023', vertelt de gemeentewoordvoerder. 'Tegen die tijd is de Theresiastraat weer bereikbaar voor doorgaand verkeer. In de tussentijd stellen we de straat gefaseerd open.' Volgens de woordvoerder komt de vertraging door problemen in de ondergrond en de schaarste op de arbeidsmarkt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!