Energietoeslag nog niet in juli betaald: Rijk later klaar met wet

© Pixabay
DEN HAAG - Huishoudens in Den Haag die recht hebben op een energietoeslag moeten nog even wachten voor het geld wordt uitbetaald. In december van vorig jaar werd al een vooruitbetaling van 500 euro gedaan. De overige 800 euro komt later.
Het was de bedoeling dat in juli het tweede deel van het totaalbedrag van 1.300 euro energietoeslag voor 2023 betaald zou zijn, maar dat is nog niet gebeurd. Wanneer het resterende bedrag uitbetaald kan worden is afhankelijk van het Rijk, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
Reden daarvoor is dat de wetgeving voor de energietoeslag van dit jaar nog niet is vastgesteld. Minister Carola Schouten kondigde deze week aan dat het wetsvoorstel 'Eenmalige Energietoeslag 2023' naar de Tweede Kamer is gestuurd. Naar verwachting wordt het voorstel pas na het zomerreces behandeld.
De overheid riep de energietoeslag in het leven vanwege de extreem hoge kosten voor energie. Inwoners van Den Haag met een laag inkomen kregen in 2022 1.400 euro uitgekeerd.
Eerder werd er van uitgegaan dat de wet in juni inwerking zou treden en de energietoeslag snel daarna kon worden overgemaakt. Een aantal gerechtelijke uitspraken over energietoeslag voor studenten zorgden echter enige vertraging. Een woordvoerder van de minister laat weten dat die uitspraken reden waren 'nog eens heel zorgvuldig naar het wetsvoorstel te kijken'.

Ook studenten krijgen energietoeslag

In het wetsvoorstel is nu ook voorzien dat studenten 'met zowel een uitwonende basisbeurs en daarnaast ook een aanvullende beurs' op een eenmalige tegemoetkoming kunnen rekenen. Die wordt uitbetaald door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Daarnaast krijgen 'huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum' opnieuw een toeslag van 1.300 euro in totaal, waarvan 500 euro in Den Haag al vooruit is uitbetaald.
De eenmalige tegemoetkoming voor een deel van de studenten is volgens voorzitter Iris Knook van de Haagse studentenvereniging niet afdoende. Hoewel ze in het radioprogramma Bob Staat Op zegt blij te zijn dat studenten 400 tegemoetkoming krijgen, maakt ze zich ook zorgen. Ook andere studenten zouden baat hebben bij een tegemoetkoming. 'Ik merk onder de leden van onze studentenvereniging dat er een steeds hogere frustratie aan het opbouwen is.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!