Storm Poly zorgt voor 'perfecte weersomstandigheden' voor Scheveningse kitesurfer

Rens Slot maakt zijn kite gereed voor gebruik
Rens Slot maakt zijn kite gereed voor gebruik © Den Haag FM
DEN HAAG - Op de dag dat storm Poly meerdere bomen uit de grond trekt, besluit Scheveninger Rens Slot te gaan kitesurfen. Volgens Slot is het weer zelden zo mooi als deze woensdag: 'De wind is snel en warm. Dat is de perfecte combinatie om zoveel mogelijk goede trucs uit te halen.'
'Bijna dood gaan is wel leuk', vertelt Slot. Hij kijkt er naar uit om de meters hoge golven te trotseren. Surfscholen Surf ‘s Cool! en de Haagse kiters van kitesurfen.nl kozen er voor kozen om vandaag dicht te blijven. Volgens hen was het 'veel te gevaarlijk' om de zee in te gaan. 'Voor de veiligheid hebben we ervoor gekozen om alle lessen te annuleren', vertelt Bas, één van de instructeurs van Surf ‘s Cool!.
Zelfs vrienden van Slot zijn afgehaakt. Eerder vandaag waren zij nog van plan om samen de zee in te gaan, maar volgens hen blijft het daarvoor veel te hard waaien. 'Het lijkt ook echt niet minder te worden', vertelt één van de vrienden, Alec de Bekker. Uiteindelijk koos hij ervoor om zijn vriend voor gek te verklaren en hem vanaf de zijlijn te filmen.

Perfecte omstandigheden

Slot ziet in dit weer alleen maar kansen om nieuwe trucs uit te proberen. Omdat het water nog warm is hoeft hij geen waterdichte handschoenen, normale schoenen en muts aan te trekken, vertelt hij. Die draagt hij normaal gesproken wel bij zo'n harde wind, die normaal alleen in de winter waait en het water nog koud is.
Voor Slot beperken die extra's hem in zijn bewegingen. Dat hij nu dus zonder kan, geeft hem enorm veel vrijheid. 'Misschien ga ik zelfs proberen om over De Pier heen te springen. Dat wil ik al heel lang proberen', vertelt hij waarna z'n vrienden hem met grote ogen aankijken.
Rens Slot met zijn kitesurfplank
Rens Slot met zijn kitesurfplank © Den Haag FM

Duik in het water

Buiten op het strand van Scheveningen wordt de kite klaargemaakt voor gebruik: hij wordt neergelegd, opgeblazen, en vastgebonden aan de stang waarmee de kite wordt bestuurd. Een vriend van Slot biedt nog aan om te helpen met knopen, maar Slot wijst de hulp af. 'Ik moet dit in m'n eentje doen. Dat is iets ritueels.' Waarop de desbetreffende vriend reageert met: 'Jouw dood, jouw probleem.'
Wanneer zijn kite eenmaal in de lucht hangt rent hij naar de zee toe. Hij springt in het water en hangt binnen de kortste keren twintig meter in de lucht. De ene backflip komt na de andere backflip. Eenmaal terug aan land moet hij helaas opbiechten dat het niet is gelukt om over De Pier heen te springen. 'Misschien lukt dat de volgende keer wel. Als het dat tenminste weer zo lekker stormt.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!