Hart voor Den Haag pleit voor onafhankelijk onderzoek naar ‘giftige werksfeer’ op stadhuis

© Dienst Stedelijke Ontwikkeling (Claudia van Noord), collectie Haags Gemeentearchief
DEN HAAG - De grootste partij in de gemeenteraad, Hart voor Den Haag, wil dat er een onderzoek komt naar de werksfeer op het stadhuis. 'Ambtenaren zijn belangrijk en moeten zich te allen tijde veilig voelen op hun werk', stelt raadslid Ralf Sluijs.
Het AD meldde vandaag dat een groep ambtenaren een brandbrief naar de vakbonden FNV en CNV, de gemeentesecretaris en de verantwoordelijk wethouder hebben gestuurd. De medewerkers van de gemeente stellen dat in het stadhuis sprake is van een 'toxische werkomgeving'. Ze spreken over uitbuiting, discriminatie, pestgedrag, vooral oog voor inhuurkrachten en amper betrokkenheid van het management. Dat zou vooral spelen op afdelingen van Dienst Onderwijs, Cultuur en Welzijn (OCW) en de economische afdeling.
'Het ziekteverzuim stijgt ieder jaar en ligt met 7,2 procent ruim boven het landelijke gemiddelde van 5,6 procent. Daarnaast vertrokken in 2022 zo’n duizend medewerkers. Dat is elf procent van het totale personeelsbestand is. Dat soort cijfers zijn een teken aan de wand en verklaren de exorbitante bedragen die op het stadhuis uitgegeven worden aan externe inhuur', stelt raadslid Sluijs.

Serieus nemen

De grootste partij in de gemeenteraad wil dat signalen van uitsluiting, discriminatie en pestgedrag serieus worden genomen en pleit daarom voor een onafhankelijk onderzoek naar de werksfeer. 'Goede mensen zijn onontbeerlijk voor een goede gemeentelijke dienstverlening en daarom moeten we zuinig zijn op onze mensen. Met peperdure inhuurkrachten die nul komma nul gevoel hebben bij onze stad, hebben wij helemaal niks op. Met gemotiveerde en blije ambtenaren die zich betrokken voelen bij Den Haag des te meer. Die moet je dus koesteren en vasthouden en niet over de kling jagen', aldus Sluijs.
Het college van burgemeester en wethouders zegt tegen het AD dat het jammer te vinden dat de schrijvers van de brief hebben gekozen voor anonimiteit. Op die manier wordt het moeilijk om met hen in gesprek te gaan. Wel geeft het college aan dat het medewerkers aanmoedigt om 'in gesprek te blijven'. Dat kan met een van de 33 vertrouwenspersonen, aldus burgemeester en wethouders.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!