'Zonder chef veiligheid geen vergunning voor ADO Den Haag'

ME na de wedstrijd van ADO
ME na de wedstrijd van ADO © Regio15
DEN HAAG - ADO Den Haag moet voor de start van het nieuwe voetbalseizoen een chef veiligheid hebben, anders mag de club niet spelen. De gemeente geeft dan namelijk geen vergunning. 'Er dient een duidelijk aanspreekpunt met doorzettingsmacht te zijn voor de gemeente om de vergunning te verlenen', schrijft de gemeente, die daarover ook in gesprek is met ADO.
Ook de KNVB eist van clubs dat er een manager operations, oftewel veiligheidschef, is. Die functie is sinds begin juni vacant bij ADO na het vertrek van Maurice Westerwoudt.
Na zijn plotselinge vertrek werd gemeld dat de functie zou worden wegbezuinigd. Iets dat verkeerd viel in de Haagse politiek. Het leidde zelfs tot vragen in het Haagse college. Daarop antwoordt het stadsbestuur nu dat die functie moet worden ingevuld omdat er anders geen vergunning komt. Dat zou weer leiden tot het intrekken van de licentie om profvoetbal te mogen spelen.

Pas vergunning als veiligheid op orde is

De nieuwe directeur van ADO Den Haag, Natascha van Grinsven-Admiraal, zei twee weken geleden dat de functie niet verdwijnt, maar anders wordt ingevuld. 'Het dossier veiligheid heeft bij ADO een hoge prioriteit en staat voor mij momenteel op nummer één', zei ze. 'Ik ben momenteel bezig met het invullen van de functie veiligheid. Het is zeker niet dat de functie geschrapt wordt, maar het wordt anders ingericht.'
De gemeente en veiligheidsdiensten zijn daarover nog niet geïnformeerd, schrijft burgemeester Jan van Zanen in zijn antwoorden. De gemeente is met de KNVB en de club in gesprek. 'Het is aan ADO Den Haag om te voldoen aan de licentievoorwaarden en om aan te tonen dat de veiligheidsorganisatie volledig op orde is.' Pas als de gemeente informatie heeft over hoe de veiligheid wordt gewaarborgd, wordt er bekeken of de vergunning wordt afgegeven.

Rellen vorig jaar

De veiligheid rondom ADO Den Haag ligt met name gevoelig door de ongeregeldheden aan het einde van het seizoen 2021-2022. Toen kon ADO promoveren naar de eredivisie. Hoewel de Haagse club in de 78ste minuut nog met 3-0 voorstond, slaagde tegenstander Excelsior er toch in om te winnen. Voor een groep bezoekers was dit aanleiding om zich ernstig te gaan misdragen. Ook buiten het stadion vonden ongeregeldheden plaats.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!