Groen licht voor veelbesproken woontorens naast Den Haag Centraal

De torens naast Den Haag Centraal morgen 180 meter hoog worden
De torens naast Den Haag Centraal morgen 180 meter hoog worden © Artist impression: Rijnboutt
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad heeft groen licht gegeven voor de bouw van twee omstreden woontorens naast het centraal station. In de torens komen 1200 woningen, waarvan dertig procent sociale huurwoningen. Ze mogen maximaal 180 meter hoog worden. Voormalig collegepartij VVD stemde tegen het plan Bellevue, omdat de partij vindt dat de torens te hoog worden. Toch kreeg het plan woensdag in de raadsvergadering voldoende steun, omdat Hart voor Den Haag instemde. 'Laten we gaan bouwen', aldus raadslid Arjen Dubbelaar van die partij.
Hart voor Den Haag, de grootste partij in de stad, wilde het woensdag niet spannender maken dan het is, zei Dubbelaar. 'Wij willen dat de Bellevue in ontwikkeling wordt genomen.' De oppositiepartij is altijd voorstander geweest van de bouw van de woontorens, omdat de woningen nodig zijn. Dubbelaar: 'Het aanpakken van de wooncrisis is de grootste uitdaging waar Den Haag voor staat.'
Dat vond ook Isabel Bos van GroenLinks. Zij sprak van 'broodnodige woningen'. Volgens D66'er Joren Noorlander passen de torens uitstekend op de plek waar ze komen; naast Den Haag CS. En ook CDA-raadslid Hinke de Groot verwees naar de woningcrisis, waardoor mensen lastig aan een huis kunnen komen. De Groot: 'Tegelijkertijd is het belangrijk dat het niveau van de voorzieningen op peil blijft. Daarmee krijg je een leefbare wijk.'

Eensgezind

Zo eensgezind was de coalitie de afgelopen jaren niet. De VVD, die tot afgelopen donderdag deel uitmaakte van de coalitie, lag dwars, omdat de partij vindt dat de torens te hoog worden en er onvoldoende is geluisterd naar de bezwaren van omwonenden. De VVD steunde de plannen woensdag daarom niet. 'Het is niet prettig wonen als je als bewoner niet gehoord wordt', zei VVD-raadslid Rutger de Ridder.
Door de strubbelingen in de coalitie heeft de Bellevue een bewogen politieke geschiedenis. De plannen kwamen in het najaar van 2021 op tafel te liggen. Staedion en ontwikkelaar Patrizia wilden twee torens van 180 meter hoog neerzetten met 1200 woningen, waarvan dertig procent sociale huurwoningen. Het toenmalige college zag de plannen wel zitten, maar de VVD verzette zich ertegen vanwege de hoogte van de torens. De hoogte stuitte ook op kritiek van omwonenden.

Oorspronkelijke hoogte

Een meerderheid van de gemeenteraad sloot zich aan bij de kritiek en bepaalde dat Bellevue twintig meter lager moest worden. Daarop dreigde de ontwikkelaar zich terug te trekken, omdat het bouwplan dan niet meer rendabel zou zijn. Hierna kreeg een deel van de gemeenteraad spijt en stemde alsnog voor de oorspronkelijke 180 meter. De raad riep het college op om de initiatiefnemers te vragen of ze Bellevue toch nog wilden bouwen. Dat wilden ze, alhoewel er door de veranderende marktomstandigheden nog geen haalbaar businessplan is.
De zigzaggende opstelling van de raad stoorde de Partij voor de Dieren. 'Met dit plan wordt het vertrouwen in de politiek beschaamd', zei fractievoorzitter Robert Barker van de Partij voor de Dieren. 'De raad koos voor een hoogte van 165 meter om bewoners tegemoet te komen, vervolgens begint de ontwikkelaar te stampvoeten en gaat de raad overstag en wordt het toch 180 meter. Dat is niet uit te leggen.' Ook de SP ziet de plannen niet zitten, omdat in de torens 'micro-woningen' komen.

Twee jaar

Het plan voor Bellevue is met 29 stemmen voor en vijftien tegen aangenomen. VVD, Partij voor de Dieren, Haagse Stadspartij, SP, PVV, ChristenUnie/SGP en Forum voor Democratie waren tegen. De ontwikkelaars krijgen nu twee jaar de tijd om een haalbaar businessplan te maken en hun plannen verder uit te werken. Over die uitgewerkte plannen moet de raad ook weer een besluit nemen.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!