Huizenprijzen Den Haag weer iets gestegen: gemiddelde verkoopprijs opnieuw boven de 4 ton

© Den Haag FM
DEN HAAG - De huizenprijzen in Den Haag zijn weer iets gestegen ten opzichte van begin 2023. Afgelopen maanden werd een huis in onze gemeente verkocht voor gemiddeld 407.442 euro. Dat is 4,3 procent duurder dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Toen kostte een Haags koophuis gemiddeld 383.630 euro. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM.
Maar de huizenprijzen zijn ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder wel een stuk lager, zo'n 14,5 procent. Toch wordt er in Den Haag nog steeds overboden door huizenkopers, zo'n 32,8 procent van de kopers betaalt meer dan de vraagprijs voor hun nieuwe huis.
Ook werden er meer huizen verkocht dan een jaar geleden. De afgelopen maanden zijn er 7,9 procent meer woningen gekocht dan dezelfde periode vorig jaar. Ten opzichte van het begin van 2023 zijn er 26,9 procent meer huizen verkocht. In totaal staat een huis nu ongeveer 42 dagen te kopen, het tweede kwartaal van 2022 was dat een stuk korter, 24 dagen.

Woningmarkt veert op

Volgens NVM veert de woningmarkt weer op, tegen de voorspellingen in. Landelijk werden er ook een stuk meer huizen verkocht dan aan het begin van het jaar en de gemiddelde prijs is ook landelijk gestegen. Nu betaal je in Nederland gemiddeld 410.000 euro voor een bestaande koopwoning, voor een nieuwbouwhuis is dat 468.000 euro.
'De dynamiek is weer terug in de woningmarkt', aldus NVM. 'Dat is positief en daar zijn we blij mee, zowel voor kopers als verkopers. Kopers krijgen kansen en hebben meer vertrouwen in de woningmarkt door de loonontwikkeling en sterke economie.' Volgens de makelaarsvereniging gaat het dan ook goed in elke prijsklasse van de woningmarkt. Ook zijn er weer meer bezichtigingen en stijgt het aantal overbiedingen.

Verkopen

'Al deze signalen wijzen erop dat het een goed moment is om je woning te koop aan te bieden. Want laten we niet denken dat vraag en aanbod nu in balans zijn, verre van dat zelfs. De vraag is nog steeds groter dan het aanbod.'
Ook de verkoop van nieuwbouwwoningen zit in de lift. 'Vorig kwartaal maakten we ons grote zorgen over de ontwikkelingen in de nieuwbouwmarkt. Nu trekken de verkopen wat aan en neemt het aanbod toe, vooral in de lagere prijsklassen.' Volgens NVM is er vraag naar nieuwbouwwoningen met een langer energieverbruik, lagere onderhoudskosten en duurzaamheid.

Huren in de vrije sector

Ben je op zoek naar een huurwoning in Den Haag? Dan kan dat nog behoorlijk lastig zijn. Afgelopen kwartaal werden er een kwart minder huurwoningen aangeboden dan een jaar geleden, meldt woningplatform Pararius. De huurhuizen die wel beschikbaar waren, zijn een stuk duurder geworden. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeds met 5 tot 8 procent in de grote steden.
In Den Haag ging de gemiddelde vierkantemeterprijs met 7,3 procent omhoog en is nu 18,75 euro. Dat is ongeveer even duur als Rotterdam (18,64 euro) en Eindhoven (18,24 euro). De duurste steden in de Randstad om te huren zijn Amsterdam (26,55 euro) en Utrecht (21,08 euro).

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!