Politiek roept om messenverbod in heel Den Haag na 'geweldsgolf'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Den Haag moet in de hele stad een messenverbod invoeren. Dat vinden Hart voor Den Haag, VVD en de PVV in de Haagse gemeenteraad. Ook gebruiksmessen zoals zak- en keukenmessen vallen onder dat verbod. Het moet 'de geweldsgolf' met steek- en vuurwapens in Den Haag terugdringen.
De partijen maken zich zorgen over de vele incidenten van de afgelopen maanden. Zo werd in Laak midden op straat een 41-jarige Hagenaar geliquideerd en vonden meerdere steekpartijen plaats, soms met fatale afloop. Om 'de ongekende geweldsgolf' tegen te gaan zijn rigoureuze maatregelen nodig, stellen zij.
Een van die maatregelen is het invoeren van een messenverbod in de hele stad. Hart voor Den Haag gaat hier donderdag samen met de VVD en de PVV een motie over indienen in de raadsvergadering. 'Bij veel steekpartijen gebruiken daders messen die niet verboden zijn in de Wet wapens en munitie', zegt raadslid Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag. 'Daarom willen wij dat ook gebruiksmessen zoals keuken- en zakmessen verboden worden.'

Voorbeeld van Amsterdam

Volgens Guernaoui kan Den Haag het voorbeeld volgen van Amsterdam. Deze stad voerde per 1 juli een messenverbod in. 'In Amsterdam mag de politie overal in de stad boetes uitdelen voor het dragen van messen', aldus Guernaui. 'Het verbod geldt voor gebruiksmessen en voorwerpen die als steekwapen kunnen worden gebruikt en niet zijn ingepakt.'
De VVD wil met het verbod duidelijkheid scheppen. 'Steeds meer jongeren vinden het doodnormaal om met messen bewapend de straat op te gaan, maar dat is natuurlijk idioot en levensgevaarlijk', zegt VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg. 'Want de stad wordt steeds vaker opgeschrikt door de meest vreselijke steekpartijen. Daarom willen we een heldere norm: een totaalverbod op het dragen van messen.'

Gepantserde zones

De PVV gaat nog een stap verder om wapenbezit tegen te gaan en stelt een proef voor met zogenaamde gepantserde zones. Dat houdt in dat bepaalde gebieden afgesloten worden met hekwerken en bezoekers daar alleen toegang krijgen als ze langs de beveiligde toegangspunten zijn gekomen.
'Dat kunnen toegangspunten zijn die door particuliere beveiligers bewaakt worden', zegt PVV-fractievoorzitter Sebastian Kruis. Hij denkt aan de Scheveningse boulevard of winkelstraat de Grote Marktstraat als gebieden die op gezette momenten aangewezen kunnen worden als 'gepantserde zone'. 'We willen zo veiligheid afdwingen en het veiligheidsgevoel vergroten', zegt Kruis. Daarnaast wil de PVV snel preventieve fouilleeracties invoeren in de stad.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!