Douane vindt duizenden haaienvinnen in postsorteercentrum

DEN HAAG - De douane heeft in een postsorteercentrum in Den Haag een enorme partij haaienvinnen onderschept. In zendingen vanuit Hongkong met de bestemming Nederland troffen medewerkers van de douane een grote lading van 120 kilo vinnen aan van de kortvinmakreelhaai en een partij van 29 vinnen van de gladde hamerhaai.
De haaienvinnen zijn gedroogd en erg licht. Volgens een voorzichtige schatting staat de 120 kilogram ongeveer gelijk aan 4000 vinnen, waarvoor tussen de 800 en 1300 haaien zijn gedood. De vinnen komen van twee haaiensoorten die worden beschermd door een internationaal verdrag. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de handel in beschermde dier- en plantensoorten in goede banen wordt geleid, zodat de dieren niet uitsterven.
Vinnen van de kortvinmakreelhaai
Vinnen van de kortvinmakreelhaai © Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
De douane kwam in Den Haag in actie op verzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die organisatie wijst erop dat het hard nodig is dat haaien worden beschermd. Naar schatting worden er elk jaar zo'n honderd miljoen van die vissen gedood, voornamelijk voor de vinnen. Daarom zijn er ook strenge regels voor de handel in deze soorten en de producten ervan.

Vergunningen

Voor internationale in- en uitvoer zijn vergunningen nodig, die bij RVO aangevraagd kunnen worden. De medewerkers van de douane controleren hier op. Bij deze haaienvinnen zaten niet de vereiste documenten. Ze zijn daarom eerst in beslag genomen en daarna vernietigd.
De RVO doet nog onderzoek naar de Nederlandse betrokkenen in de zaak.
De lading was gedroogd en dus erg licht
De lading was gedroogd en dus erg licht © Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!