Jazz in de Gracht keert na een pauze weer terug: drie dagen jazz, soul en funk op het water

DEN HAAG - Jazz in de Gracht keert na een pauze van twee jaar weer terug. Het gratis evenement heeft dit jaar plaats in het laatste weekeinde van augustus, op de vertrouwde plek: de Bierkade en omgeving. Dat heeft organisator Menno Doorschodt vrijdagochtend bekendgemaakt in programma Bob Staat Op.
Maar met drie dagen muziek op het water van de Haagse grachten, houdt het dit jaar niet op, vertelde Doorschodt ook. De organisatie van Jazz in de Gracht is dit jaar verantwoordelijk voor in totaal drie evenementen in Den Haag.
Dit ondanks dat het lastig is om evenementen van de grond te krijgen. Doorschodt: 'Het zijn pittige tijden in festivalland. Sinds corona is er veel veranderd en kampt de evenementenbranche met torenhogere kosten, minder subsidies en sponsoren staan ook niet meer in de rij. Gratis festivals lijken onmogelijk.'
Niet voor Jazz in de Gracht. Doorschodt: 'Het is ons gelukt dit jaar drie gratis festivals te organiseren.'
Jazzborrel
Het eerste begin al deze vrijdag. Op het Koningsplein wordt voor het eerst de Haagse Jazzborrel gehouden met van 16.00 tot 18.00 uur gratis haring en bitterballen. Het is het startschot voor een weekeinde vol muziek in het Regentessekwartier. Op vrijdag én zaterdag is er tot 23.00 uur jazz op het plein.
Wie er dan nog niet genoeg van heeft kan op alle zondagen in augustus naar de Pier op Scheveningen. Daar is dan Jazz aan Zee.
Swingende soul
En op 24, 25 en 26 augustus is er dan Jazz in de Gracht zelf, op de kades rond de Dunne Bierkade en Bierkade. Die drie dagen klassieke Jazz, swingende soul en funk.
Jazz in de Gracht was volgens organisator Doorschodt voor corona uitgegroeid tot 'een van de drie grootste Jazz festivals van Nederland'. De pandemie zorgde ervoor dat het tijdelijk niet door kon gaan. 'Maar we hebben ons herpakt', zegt hij. Wel in een iets afgeslankte vorm. Tijdens de laatste edities was er ook muziek aan de Veenkade. Dat is deze editie niet het geval. 'Maar dat mag de pret niet drukken. We gaan terug naar de roots. Daar waar het ooit begon.'