Boetes voor boksbeugel, mes, blowen en wielklemmen tijdens grote controle op Scheveningen

© gemeente Den Haag
DEN HAAG - De politie, gemeente, HTM, Haagse Pandbrigade en andere instanties hebben donderdag een grote controle gehouden op Scheveningen. Daarbij werd vooral gelet op verkeer, parkeren, horeca, woningverhuur aan toeristen en het alcohol- en blowverbod op de Boulevard. Er zijn meerdere boetes uitgedeeld, wielklemmen gezet en achterstallige belastingen geïnd.
In de haven werd een verkeerscontrole gehouden op snelheid en geluidsoverlast. Van de 109 gecontroleerde scooters kregen acht een bekeuring voor een te hoge snelheid. Na geluidsmetingen werden er nog eens negen boetes uitgedeeld. Ook werden er zo'n 247 auto's gecheckt, 49 automobilisten kregen een boete.
Ook werd er gecontroleerd op betaald parkeren. In totaal werden er 8.146 auto's gescand. De eigenaren van 284 auto's kregen een boete voor het niet betalen van parkeergeld. Ook werden zeven wielklemmen geplaatst.
© gemeente Den Haag

Agressieve passagier

Op de tramlijnen 1 en 11 voerden medewerkers van de HTM onder begeleiding van de politie een controle uit. In een geval kreeg een controleur te maken met een agressieve passagier die probeerde weg te komen. De man werd direct gepakt. Hij bleek boksbeugels en een mes bij zich te hebben en kreeg een boete van 395 euro opgelegd. Die werd meteen betaald.
Ook kregen 73 reizigers een bekeuring voor rijden zonder te betalen. En één iemand kreeg een boete omdat die zich niet kon identificeren.
© gemeente Den Haag

Blowen en alcohol verboden op Boulevard

Op de Boulevard is het verboden om te blowen en alcohol te drinken, maar niet iedereen hield zich aan die regel. In totaal zijn er 34 boetes uitgedeeld voor het drinken van alcohol op straat en zes voor blowen. En een winkeldief werd op heterdaad betrapt. Wat ook niet mag op de Boulevard is fietsen, in totaal kregen 48 mensen een bekeuring voor fietsen op de stoep of boulevard.
De Belastingdienst deed ook mee met de handhavingsactie om te controleren of mensen hun belasting hadden betaald. Het Rijk haalde 59.000 euro aan achterstallige betalingen op, maar er staat nog 283.000 euro open. Ook werd er een voertuig in beslag genomen.

Horeca

Horecazaken kregen ook bezoek van controleurs van de Omgevingsdienst en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Bij een aantal zaken was er geen afvalcontract aanwezig en geen goede installatie om geuren af te voeren. Eén zaak kreeg een boete omdat de hygiëne en temperatuur van het eten niet goed waren. Een andere horecatent leek vooral bijeenkomsten te houden dan horeca aan te bieden, aldus de gemeente.
© gemeente Den Haag

Je huis verhuren aan toeristen

De controle van panden ging op Scheveningen vooral over verhuur aan toeristen. De Haagse Pandbrigade controleerde achttien woningen, in acht gevallen werden er regels overtreden. Voor sommige kleine overtredingen krijgen huiseigenaren een waarschuwing. Wat die overtredingen waren is niet bekendgemaakt.
Sinds 2021 gelden er strengere regels voor het verhuren aan toeristen in Den Haag. Zo is een unieke adrescode verplicht en mogen huizen niet meer dan dertig dagen per jaar verhuurd worden aan toeristen. Ook heb je er een vergunning voor nodig en moet je het aantal verhuurdagen melden. Dit jaar wordt er actief ingezet op toezicht en handhaving om te zorgen dat deze regels ook nageleefd worden', meldt de gemeente.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!