Gemeente wil vaste locaties voor vluchtelingenopvang en 600 extra plekken

Foto ter illustratie: Kevin Bückert (Unsplash)
Foto ter illustratie: Kevin Bückert (Unsplash)
DEN HAAG - De gemeente gaat op zoek naar vaste, duurzame locaties om vluchtelingen op te vangen. Het is de bedoeling dat tijdelijke locaties worden opgeheven en vluchtelingen ook niet meer in hotels hoeven te verblijven. Ook wil Den Haag zo'n 600 extra opvangplekken creëren.
De gemeente Den Haag gaat ervanuit dat er de komende jaren meer mensen moeten worden ingevangen in de stad. Op dit moment worden er in Den Haag 2.140 vluchtelingen opgevangen in een opvanglocatie van de gemeente of het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers).
Het gaat nu om 1.250 Oekraïense vluchtelingen en zo'n 890 asielzoekers. Daarvan zitten er zo'n 135 in de crisisnoodopvang van de gemeente en 755 in die van het COA. De gemeente wil die mensen opvang blijven geven en ook ruimte maken voor 600 extra plekken.

Voorzieningen

Om de locaties duurzamer te maken wil de gemeente daar na de zomer mee aan de slag. Er wordt gezocht naar locaties die langere tijd beschikbaar zijn als volwaardige woonplek en waar meerdere doelgroepen opgevangen kunnen worden. Daar kunnen ook voorzieningen komen zoals zorg, onderwijs, culturele, ontmoetings- en/of sportvoorzieningen en bedrijvigheid.
'Samen zoeken we naar oplossingen die passen bij Den Haag en ten goede komen aan onze inwoners. Denk dan aan locaties waar studenten, starters en vluchtelingen huisvesting krijgen, maar ook locaties zoals SoZa', zegt wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks). De wethouder zegt rekening te houden met behoefte van omwonenden. 'Om per locatie maatwerk te leveren en de participatie te organiseren.'

Lastige woningmarkt

Maar er is ook een groot tekort op de woningmarkt. 'Dit vraagt veel van Den Haag en onze inwoners. De vluchtelingenopvang moet worden gezien in het perspectief van de totale woningcrisis', aldus de gemeente. Zo is er een wachttijd van zeven jaar voor een sociale huurwoning, maar moeten ook statushouders, daklozen of andere mensen die door omstandigheden urgent een woning nodig hebben ergens wonen.
'De noodzaak voor het creëren en bouwen van betaalbare woningen blijkt ook hier weer uit. Dat vraagt creativiteit, doorzettingsvermogen en inzet van ons allemaal, want nieuwe buren krijgen we, dat is het eerlijke verhaal', zegt wethouder Martijn Balster (PvdA).

'Laat asielzoekers werken en integreren'

De gemeente wil dat de landelijke overheid wel iets doet tegen de belemmeringen voor asielzoekers. Oekraïense vluchtelingen mogen in Nederland werken, maar voor asielzoekers van buiten de Europese Unie krijgen niet een werkvergunning. De gemeente vindt dat dat moet veranderen. Zodat asielzoekers deel kunnen nemen aan werk en integreren in de samenleving.
'We willen dat asielzoekers dagbesteding hebben en een bijdrage kunnen leveren aan de krappe arbeidsmarkt. Ook moeten regelingen rondom inkomen en leefgeld van asielzoekers ten opzichte van andere nieuwkomers, zoals Oekraïners, gelijk worden getrokken', aldus de gemeente.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!