Extra subsidie voor Haagse artiesten en kunstenaars om carrière boost te geven

© Pixabay
DEN HAAG - Haagse artiesten, kunstenaars en andere cultuurmakers kunnen bij de gemeente een speciale subsidie aanvragen zodat ze hun carrière een boost kunnen geven. In totaal is er 135.000 euro beschikbaar. Vorig jaar maakten 33 mensen gebruik van de subsidieregeling.
'Het is belangrijk dat kunst- en cultuurmakers de kans krijgen om zich te ontplooien. De kracht en creativiteit waarover zij beschikken willen we de ruimte geven. Ik hoop dat zij met deze regeling nog beter kunnen laten zien wat voor mooie dingen er gebeuren in onze stad', zegt wethouder Saskia Bruines van cultuur (D66).
De subsidie is bedoeld voor zowel beginnende kunstenaars als mensen die al iets langer bezig zijn. 'Voor veel van deze makers is een volgende stap zetten in hun artistieke groei vaak lastig wanneer daar een financiële investering voor nodig is. Dat is natuurlijk ontzettend zonde, want het is juist zo mooi dat we iedereen laten zien wat voor moois de stad te bieden heeft aan kunst en cultuur', aldus de wethouder.

'Heeft mij geholpen'

De songwriter en producer Arend Dijkstra, van The Great Communicators, maakte ook gebruik van de subsidie. De band bracht in 2016 hun debuutalbum uit en stond op festivals als Noorderslag en Down the Rabbit Hole. 'Als maker was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Ik heb me gefocust op de cross-over tussen alternatieve popmuziek en klassieke strijkers. Deze regeling heeft mij daarbij geholpen', aldus de muzikant.
Arend Dijkstra
Arend Dijkstra © via gemeente Den Haag

Aanvraag

Het maximale bedrag per artiest is dit jaar verhoogd van 8.000 naar 9.000 euro. Daarnaast kunnen makers ook een aanvraag doen als ze samenwerken met culturele instellingen of een onderwijsinstelling in Den Haag of Leiden.
Kosten die in aanmerking komen zijn de eigen uren van de maker, kosten voor het opnemen van muziek of een video en kosten voor de aanschaf van instrumenten, audiovisuele apparatuur, computers of overige producten.
Kunstenaars kunnen hun aanvraag digitaal indienen. Je moet je leerdoelen, de samenwerking tussen maker en instelling, je cv, een KvK-uittreksel en een ondergetekende verklaring van de samenwerking aanleveren. Meer informatie over deze regeling en hoe je je aanmeldt vind je op deze site van de gemeente.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!