Duindorpers nu nog tegenover elkaar over voetbalkooi: 'Maar ik hoop op een betere verstandhouding'

© Den Haag FM
DEN HAAG - De voetbalkooi houdt veel mensen in Duindorp flink bezig. De kooi is klaar, maar mag voorlopig niet in gebruik worden genomen omdat een aantal buurtbewoners naar de rechter is gestapt. Dit terwijl kinderen niet kunnen wachten totdat de kooi opengaat: zij ging vrijdag langs de deuren om handtekeningen te verzamelen. Het tekent de verdeeldheid in de buurt. Maar er zijn ook mensen die oproepen om beter naar elkaar te luisteren. 'Ik hoop dat er wat meer begrip voor elkaar ontstaat en een betere verstandhouding', aldus een van de buurtbewoners.
De voetbalkooi in Duindorp is in 2019 tijdelijk weggehaald vanwege herinrichting en nieuwbouw in de wijk en is, ondanks veel protest van nieuwe bewoners, vorige week teruggeplaatst. De rechter besloot eerder dit jaar dat de speelplaats voor jongeren in de wijk terug moest komen. Maar nu is het wachten op het hoger beroep. Tot die tijd blijft de kooi dicht.
Veel Duindorpers zijn boos en snappen niets van de protesten van de omwonenden. Dat blijkt ook uit de reacties op onze Facebookpagina onder een video van de Straatvraag. De meeste mensen vinden dat de kooi gewoon open moet. Zoals Rob Kleine: 'De jeugd kan nergens terecht', schrijft hij.
© Den Haag FM
Daar is Monica van Gorsselen het mee eens: 'Gewoon open die voetbalkooi. Hij staat er niet voor niks.' Volgens Jeffrey Harteveld kunnen die twee weken wachten er nog wel bij: 'Achja het heeft al jaren geduurd, die twee weken zijn er toch velen op vakantie... Hopelijk wordt het een mooi openingsfeestje als deze onzin voorbij is.'

Nieuwe buurtbewoners

Waar de meeste voorstander over vallen zijn de klachten over geluidsoverlast van mensen uit de nieuwe appartementen tegenover de kooi. 'Klagers krijgen altijd hun zin. Je woont in een stad met stadse geluiden. Bij mij een straat verderop (Maassluis) staat ook zo'n kooi, die mag gebruikt worden tot 's avonds 22.00 uur. Probleem opgelost', zegt Robbie Bal.
Andere mensen vinden dat de bewoners van de nieuwbouwappartementen zich aanstellen. 'Zou je opa maar zijn met zijn geld die alleen maar loopt te janken omdat kinderen voor z'n deur spelen', schrijft Mitch Bos. Dat vindt Robbie Engels ook: 'Kinderen mogen spelen hoor...maar niet hier want ik heb een hoop centjes betaald'.

Reactie te impulsief

Een van de geïnterviewden (inmiddels 'de man in de gele polo' genoemd) uit onze video heeft ook gemerkt dat zijn interview behoorlijk wat heeft losgemaakt in Duindorp. Hij laat aan Den Haag FM weten dat hij ook vindt dat er te weinig speelplek is voor kinderen en jongeren in de wijk. 'Dat er door de jeugd gevoetbald wordt op de dag en in de vroege avond moet natuurlijk kunnen.' Daarmee is hij het volkomen eens met zijn wijkgenoten.
'Mijn uitspraken dat de voetbalkooi ook wel op het Tesselseplein of de Duindam kan, waren te impulsief. Daar had ik beter over moeten nadenken, sorry hiervoor.' Hij hoopt dat hij hiermee wat onrust en woede weg kan nemen in de wijk.

Samen voor een mooie plek

Volgens hem was het beter geweest 'als oude en nieuwe Duindorpers samen met de gemeente in een vroeg stadium hadden overlegd wat een mooie plek voor de kooi zou kunnen zijn en waar iedereen vrede mee zou kunnen hebben. Ook dan was men waarschijnlijk op de Houtrustweg uitgekomen maar wellicht meer richting strand', schrijft hij in een reactie aan Den Haag FM.
'Als de gemeente bij het maken van de plannen zijn huiswerk in het begin beter had gedaan, was alle boosheid en ergernis een stuk minder geweest.'
Ik ben geen rijke yup
Tot slot wil hij benadrukken dat hij zelf niet betrokken is tegen de rechtszaken en het hoger beroep tegen de voetbalkooi. 'En ik wil aangeven dat ik geen rijke yup ben en ook niet in een koopappartement woon. Ik hoop dat hierdoor wat meer begrip voor elkaar ontstaat en een betere verstandhouding.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!