Bewoners Heesterbuurt blijven hoop houden op renovatie: 'Nog altijd niet moegestreden'

Bewoners Weigeliaplein bij een eerder protest
Bewoners Weigeliaplein bij een eerder protest © Den Haag FM
DEN HAAG - De bewoners van de Heesterbuurt hopen nog steeds dat de sloop van een aantal woningen kan worden voorkopen. Zij willen de dat huizen worden opgeknapt en hebben daarvoor zelf ook een plan gemaakt. Ondanks de de woningcorporatie voorlopig vasthoudt aan sloop, geeft de buurt de strijd nog niet op, vertelt bewoonster Priscilla Hoogenboom in Bob Staat 'Na tweeëneenhalf jaar zijn we nog niet moegestreden.'
Woningbouwcorporatie Haag Wonen wil de woningen aan het Weigeliaplein, de Ribesstraat, de Vlierboomstraat, de Kamperfoeliestraat en de Hortensiastraat vervangen omdat 'het vrijwel onmogelijk is om ze klaar te maken voor comfortabel en energiezuinig wonen in de toekomst'. De werkzaamheden moeten in 2023 beginnen.
Bewoners zijn het daarmee niet eens. Zij willen dat de woningen worden gerenoveerd in plaats van gesloopt. 'We hadden verwacht, ook vanwege de stikstofcrisis, dat ze mee zouden gaan in ons plan', vertelt Priscilla. Zij noemt het ook teleurstellend dat de plannen van bewoners 'niet serieus' worden genomen door het college van burgemeester en wethouders.

Veel aandacht

Tim de Boer van de Haagse Stadspartij (HSP) noemt het 'treurig' dat er niet goed zou zijn gekeken naar de plannen van bewoners. 'Er worden continu nieuwe argumenten aangedragen waarom sloop-nieuwbouw noodzakelijk is, terwijl duidelijk is dat dat niet duurzaam is.'
De Boer zegt nog niet eerder 'zo'n compleet voorstel' te hebben gezien van de hand van bewoners om woningen te vernieuwen. 'Het is echt een voorstel waaraan veel aandacht is besteed.' Naast steun van HSP voelen bewoners zich ook gesteund door SP en Partij voor de Dieren.

Steun

De buurt hoopt dat er meer steun ontstaat in de politiek. 'Nu is het noodzaak andere partijen te overtuigen in de hoop dat ze achter ons gaan scharen en we het voor elkaar kunnen krijgen dat de woningen gerenoveerd gaan worden', zegt Priscilla.
Ze heeft nog altijd vertrouwen in het eigen renovatieplan. 'Dat is helemaal uitgewerkt door een gerenommeerd architect. Het Cuypersgenootschap staat achter ons, net als LOSB (Stichting Landelijk Ondersteuningsteam Sloopbedreigde Bouwwerken, red), Heemschut, Vrienden van Den Haag en de Woonbond. Dus ja, dat geeft wel hoop. Dan mag je er toch van uitgaan dat het een goed uitgewerkt plan is.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!