Sloot in Leidschenveen meest vervuild van Nederland, niks verteld aan bewoners

De sloot in Leidschenveen met hoge concentraties PFAS
De sloot in Leidschenveen met hoge concentraties PFAS © John van der Tol
DEN HAAG - Niet in de Westerschelde, ook niet rondom Chemours in Dordrecht, maar in een sloot langs de Tiber in Leidschenveen is de hoogste PFAS-overschrijding in Nederland gevonden. Het hoogheemraadschap blunderde bij de aanpak van de verontreiniging. 'We hebben letterlijk het rapport er weer bij gepakt en geconstateerd: lieve help, dat hebben we verkeerd geïnterpreteerd.'
In de sloot is de hoogste PFAS-overschrijding van Nederland: ruim 250.000 keer hoger dan de grenswaarde die het RIVM veilig vindt voor oppervlaktewater, blijkt uit onderzoek van Pointer van KRO-NCRV.
Er is daar 180 nanogram PFOS per liter geconstateerd. PFOS is een PFAS-soort, dat is een groep giftige stoffen die onder meer het immuunsysteem aantast en kanker kan veroorzaken. In 2021 deed het Hoogheemraadschap Delfland een meting daar, maar hing die uitslag niet aan de grote klok.

Bewoners weten van niets

Bewoners van die straat weten dus van niets. Dat terwijl er volgens Pointer met enige regelmaat kinderen in het water zwemmen. Volgens de ouders van kinderen in de buurt, is er niets gezegd over de waterkwaliteit. 'Dat is niet gezegd, nee', vertelt een moeder van kinderen die eind juni in een opblaasboot varen op het water. Er wordt volgens haar soms ook gevist.
Het hoogheemraadschap Delfland laat weten dat de sloten in Leidschenveen 'geen officieel zwemwater' zijn en dat het 'wettelijk verplicht' is om gevangen vis terug te gooien. Op de vraag of er dan geen gevaar is voor de volksgezondheid, blijft directeur Wendy Kooistra van het hoogheemraadschap lang stil.

Water verontreinigd

'Als ik kijk naar de drinkwaternorm (en andere norm dan die voor oppervlaktewater, red.) dan zeg ik 'nee'. Tegelijkertijd zie je hoe snel de kennis over PFAS zich ontwikkelt. Kan ik nu iets zeggen waar we over vier jaar kennis van hebben. Daar zit mijn aarzeling', vertelt Kooistra.
Aanleiding voor de meting was het plan om de sloot uit te baggeren. Uit een monster van de waterbodem bleek die ernstig vervuild te zijn met PFOS. Daarom wilde het hoogheemraadschap weten of ook het water verontreinigd was. Dat bleek het geval.

Onderzoek stopt

Vervolgens is in andere sloten in de buurt de bagger gemeten. Kooistra: 'Gelukkig konden we in de waterwegen er omheen al in de bodem zien dat er weinig vervuiling was.' Op basis van 'kennis en ervaring' is aangenomen dat ook het water in de wijk dan niet vervuild zou zijn.
Naar de bron van de vervuiling werd ook een onderzoek ingesteld. Uit putten die regenwater van het bedrijfsterrein afvoeren zijn monsters genomen. Maar dan gaat het mis: 'Bij het verwerken van de meetresultaten is een vergissing gemaakt waardoor we de bron niet met zekerheid hebben kunnen vaststellen.' Geen bewijs dus tegen een specifiek bedrijf. Dan valt het onderzoek stil.

'Verkeerd geïnterpreteerd'

Nu, na vragen van Pointer, wil Delfland het onderzoek hervatten. 'We hebben letterlijk het rapport er weer bij gepakt en geconstateerd: lieve help, dat hebben we verkeerd geïnterpreteerd.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!