Gesprekken nieuwe Haagse coalitie in augustus weer verder

Arie Slob
Arie Slob © Rijksoverheid
DEN HAAG - De verkenningsgesprekken met de Haagse partijen gaan half augustus verder. Dat heeft Arie Slob laten weten aan de gemeenteraad. 'De zomervakantie bemoeilijkt de voortgang van de gesprekken. Daarnaast is iedereen na een zwaar politie jaar toe aan rust en reflectie', aldus Slob.
De verkenner laat ook weten dat hij inmiddels zo'n twintig gesprekken heeft gevoerd. Vorige week heb ik met alle fracties afzonderlijk een gesprek gehad. 'Ook heb ik inmiddels een aantal gesprekken gevoerd waar meerdere fracties bij aanwezig waren. Het heeft me geholpen een beeld te vormen van de situatie waarin het stadsbestuur is terechtgekomen', schrijft Slob.
Onlangs stapte de VVD uit de coalitie. De twee liberale wethouders, Anne Mulder en Kavita Parbhudayal, namen per direct ontslag. Daardoor is de coalitie, die naast de VVD bestond uit D66, GroenLinks, PvdA en CDA, haar meerderheid kwijt.

Verkenner

De gemeenteraad heeft Arie Slob benoemd als verkenner voor een nieuwe coalitie. 'Mij is opgevallen dat iedere fractie zich bewust is van de ernst van de situatie en een grote verantwoordelijkheid voelt om weer te komen tot normalisering van (politieke) verhoudingen en het vinden van een gezamenlijke weg voorwaarts.'
Volgens Slob heeft hij vanuit de raad diverse oplossingen aangereikt gekregen. 'Een aantal daarvan heb ik reeds oriënterend besproken.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!