Voetbalkooi Duindorp mag toch open van rechter

© Den Haag FM
DEN HAAG - De veelbesproken nieuwe voetbalkooi aan de Houtrustweg in Duindorp mag toch open. Een aantal omwonenden wilde dat het speelveld dicht zou blijven tot de rechter hun hoger beroep heeft behandeld, maar de Raad van State heeft dat verzoek vrijdag afgewezen. Enkele buren zijn bang voor hangjongeren en geluidsoverlast van de voetbalkooi, wat weer leidde tot verontwaardigde reacties van andere wijkbewoners.
De voetbalkooi stond al jaren in de wijk toen hij in 2019 weggehaald werd vanwege de herinrichting van de Houtrustweg. Toen de gemeente hem twee jaar geleden terug wilde plaatsen, tekende een aantal bewoners van het appartementencomplex er tegenover bezwaar aan bij de rechter. Ze vrezen onder meer voor geluidsoverlast en vinden andere plekken meer geschikt.
Ook zou de kooi volgens hen 'hangjongeren aantrekken die overlast in de buurt zullen veroorzaken'. Eén van de klagers zei: 'In de avond hoor je de bal gewoon stuiteren. We begrijpen dat er een speelplek nodig is, maar doe dat dan niet op een plek waar omwonenden er last van hebben.'

Toch aangelegd

Op 26 april van dit jaar oordeelde de rechter dat het voetbalveld er gewoon mocht komen en daarop ging de gemeente aan de slag met de aanleg. De buren gaven echter niet op en stapten opnieuw naar de rechter. Ze gingen in hoger beroep en eisten, via een zogeheten voorlopige voorziening, dat de kooi niet in gebruik wordt genomen totdat dit is behandeld.
In afwachting van het besluit van de Raad van State werd de inmiddels afgebouwde kooi afgezet met hekken en mocht er niet worden gevoetbald, wat tot scheve gezichten leidde in Duindorp. Volgens meerdere bewoners gaat het om slechts enkelen die klagen over mogelijke overlast. 'Ook wij wonen binnen honderd meter van de voetbalkooi, en veel van onze buren zouden daar de kinderen graag laten spelen. En wat voor overlast heb je hier nou van? Je hebt hier meer last van verkeer dan van voetballende kinderen', was het geluid. Kinderen startten een handtekeningenactie.

'Genoeg maatregelen'

Vrijdag wees de Raad van State het verzoek van de klagers om de voetbalkooi dicht te houden tot de behandeling van het hoger beroep af. Volgens de uitspraak heeft de gemeente in de vergunning voldoende voorschriften opgenomen om eventuele overlast te beperken. Het stadsbestuur neemt verschillende maatregelen 'om het gebruik van de voetbalkooi na 22.00 uur te ontmoedigen'.
Zo wordt het licht na die tijd automatisch uitgeschakeld, komen er geen bankjes en komt op een bord te staan dat er na tienen 's avonds niet gevoetbald mag worden. Als er toch overlast is, kunnen omwonenden dat melden bij een jeugdwerker of de politie. Daarnaast oordeelt de Raad van State dat er geen sprake is van 'een rustige woonwijk', zoals de klagende bewoners zeggen. Volgens de rechter ligt er nog een drukke weg tussen het appartementencomplex en de voetbalkooi.
Het lijkt erop dat de afgesloten voetbalkooi zaterdagochtend meteen wordt vrijgegeven:
Door de uitspraak van de Raad van State kan er dus voorlopig worden gevoetbald langs de Houtrustweg. Het duurt zeker nog een jaar voordat het hoger beroep zelf wordt behandeld, liet de gemeente Den Haag eerder weten.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!