Bloemenkiosk Tuynman dreigt na 70 jaar te verdwijnen: 'Ik heb er slapeloze nachten door'

Patricia Tuynman en echtgenoot Marcel Bosman
Patricia Tuynman en echtgenoot Marcel Bosman © Den Haag FM
DEN HAAG - Al zeventig jaar verkoopt de familie Tuynman bloemen aan de Melis Stokelaan, aan het randje van het Zuiderpark. Patricia Tuynman groeide op in de kiosk van haar opa, die later werd uitgebaat door haar vader en nu door haarzelf. Maar door een verandering in de vergunning is de toekomst van de bloemenkiosk onzeker.
In november 2021 staan er plotseling twee dames van de gemeente Den Haag bij de kiosk van Patricia Tuyman. Waar haar klanten bij staan, wordt haar verteld dat de standplaatsvergunning op 1 januari 2022 zou aflopen.
Ze zou een nieuwe vergunning kunnen aanvragen. Dat dat is dan niet langer een vergunning voor onbepaalde tijd, maar slechts voor vijf jaar. En dan zou het ook nog eens gaan om een ambulante vergunning, wat betekent dat Tuynman haar standsplaats leeg moet achterlaten. Daarnaast wordt haar plek ook kleiner en dat is het grootste probleem voor Tuynman.

'Totaal verbijsterd'

'Ik was allereerst totaal verbijsterd en boos', vertelt Patricia Tuynman. 'Het was echt heel onlogisch wat ons verteld werd. De nieuwe vergunning heeft alleen maar nadelen voor mij. De plek die ik nu heb, wordt kleiner. En daarnaast moet ik de aanhangwagen iedere dag weghalen. Daarnaast is er in de nieuwe situatie ook geen parkeerplek meer voor de klanten. Dan moeten ze op de weg parkeren en dat zorgt voor onveilige situaties. Dat wil ik niet. Ik ben genoodzaakt om dan te stoppen.'
De bloemenkiosk van Patricia Tuynman aan de Melis Stokelaan | Den Haag FM
De bloemenkiosk van Patricia Tuynman aan de Melis Stokelaan | Den Haag FM

Emotioneel

'Het is echt heel zwaar voor Patricia,' vertelt echtgenoot Marcel. 'Ze slaapt er nachten niet van en is ook overdag heel emotioneel. De bloemenkiosk is haar heel veel waard. Ik snap niet dat dit nodig is. Waarom kunnen we niet gewoon een normaal gesprek voeren met de gemeente?'
Patricia beaamt het verhaal van haar man. 'Ik wil gewoon graag mijn bloemen kunnen verkopen en niet hoeven piekeren. We hebben geprobeerd om samen met de gemeente te zoeken naar een oplossing, maar ze begrijpen ons niet. We hebben van alles met ze besproken, maar overal krijg ik 'nee' op. Het voelt echt heel erg als onrecht. Deze plek is belangrijk voor ons als familie. We willen hier niet weg, maar als het zo doorgaat dan moet ik wel.'

Communicatie

De gemeente Den Haag stelt in een reactie op de kwestie aan Den Haag FM dat het beleid voor kiosken in 2016 is gewijzigd en dat daarover 'genoeg is gedaan aan de communicatie'. Volgens een woordvoerder heeft de gemeente de afgelopen jaren 'breed aandacht besteed aan het bekendmaken van de nieuwe regels en verordening door middel van nieuwsfolders en brieven aan de doelgroep'.
Wel zegt het college van burgemeester en wethouders het 'te betreuren dat de berichtgeving de betreffende ondernemer kennelijk niet heeft bereikt, ondanks de brede aandacht voor het onderwerp in de pers en de gemeentelijke website'.
Volgens de gemeente is er sinds eind mei overleg met de ondernemer. 'Na dit gesprek in mei is de aanvraag voor het nemen van een verkeersbesluit voor dit parkeerverbod gestart en dit loopt nog. Wij begrijpen dat het proces met betrekking tot het parkeerverbod voor deze ondernemer lang duurt. Dat betreuren wij.’

Uitstel

Voorlopig blijft de kiosk van Tuynman nog staan, maar als er geen oplossing komt, zullen er over een jaar geen bloemen meer te koop zijn aan de Melis Stokelaan. ‘Ik heb uitstel tot aan augustus 2024. Ik ben dan helaas genoodzaakt om te stoppen. Eigenlijk wil ik nog jaren door, want ik ben nog lang niet aan mijn pensioen toe en vind het gewoon heel erg leuk wat ik doe. Ik hoop dan ook echt dat er nog een oplossing komt,’ aldus Tuynman.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!