Homomonument en regenboogbankjes beklad: 'Hoop dat deze laffe daders worden opgespoord'

Homomonument beklad
Homomonument beklad © Den Haag FM
DEN HAAG - Het homomonument en de regenboogbankjes bij Den Haag Centraal zijn beklad. De Stichting Internationaal Homomonument Den Haag (IHDH) en de gemeente Den Haag gaan aangifte doen. De stichting heeft er geen goed woord voor over. 'Wij hopen dat deze laffe daders worden opgespoord en bestraft', aldus de IHDH.
Op het monument aan de Laan van Reagan en Gorbatsjov is 'Weg met pride' geschreven en bij het bankje 'Fuck Pride'. Ook is het regenboogbankje beklad met zwarte strepen.
'Nog niet eerder is een dergelijke heftige bekladding die doelgericht anti-homo/LGBTI+ is, bij ons monument geconstateerd en het bestuur van de Stichting maakt zich ernstige zorgen over deze ontwikkeling waarbij herdenkingsplaatsen en andere plekken worden beklad met haatteksten', aldus de IHDH. Het monument staat er ook ter gedachtenis aan roze verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Regenboogbankje beklad
Regenboogbankje beklad © Den Haag FM

'Haat zaaien zullen we nooit accepteren'

Ook de gemeente Den Haag gaat aangifte doen en laat weten dat het bankje en het monument zo snel mogelijk worden hersteld. 'Homofobe vernielingen zijn onacceptabel. Het is een ernstige vorm van vandalisme dat voortkomt uit homohaat. De gemeente staat achter de queer-gemeenschap', laat wethouder Mariëlle Vavier (GroenLinks) weten.
'Het homomonument staat symbool voor acceptatie en vrijheid. Het is een plaats waar onderdrukte en vervolgde queer-personen worden herdacht. Mensen komen ook naar het monument om daar overleden geliefden te herdenken. Deze plek moet symbool staan voor acceptatie en vrijheid. Wij staan voor een stad waar iedereen zichtbaar zichzelf mag zijn en met respect met elkaar omgaan. Haat zaaien en discriminatie zullen we nooit accepteren.'

Vernieling Huijgenspark

In Den Haag worden vaker regenboogbankjes beklad, zo is het bankje bij het Huijgenspark meerdere keren vernield. Ook de regenboogvlag werd vorig jaar geregeld uit de grond getrokken. Daar werden twee jongens van 14 en 17 voor opgepakt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!