Den Haag neemt vijftig maatregelen tegen afvaloverlast

DEN HAAG - Meer surveillance, informatie in meerdere talen en peukenzuigers. De gemeente wil met in totaal vijftig maatregen de afvaloverlast en bijplaatsingen in de stad aanpakken, staat in een nieuw plan dat dinsdag is gepresenteerd. 'Samen moet de stad worden schoongehouden', aldus de gemeente.
Afvaloverlast is al jaren een probleem in Den Haag. Vooral in wijken zoals Laak, Schilderswijk en Transvaal, waar veel mensen wonen, ligt er vaak veel afval op straat. Ondergrondse containers zitten snel vol en mensen zetten hun vuilnis er dan naast. Met grote stapels vuilniszakken en troep op straat tot gevolg. Ook in bijvoorbeeld Loosduinen klagen bewoners over afvalproblemen.
De gemeente heeft al vaker geprobeerd het probleem aan te pakken, bijvoorbeeld met (nep)camera's in Laak en noodmaatregelen in de Schilderswijk. De camera's hebben deels geholpen, tijdens het experiment vorig jaar zestig procent minder vuilniszakken naast de containers geplaatst.
Gedrag aanpassen en peukenzuigers
Toch is dat nog niet voldoende en komt de gemeente met een nieuw pakket aan maatregelen. Onderdeel van het plan zijn bijvoorbeeld onopvallende surveillanten en uitleg in meerdere talen over waar en hoe je afval weggooit. Ook wil de gemeente proberen het gedrag van mensen te veranderen door wijkcompetities te organiseren. En er komen nieuwe apparaten zoals peukenzuigers.
De gemeente wil meer doen aan preventie en ook zorgen dat de boel standaard op orde is. Daarnaast is er aandacht voor betere handhaving. Dat alles om ervoor te zorgen dat mensen hun afval weggooien in containers en de vuilniszakken er niet naast zetten.
Genoeg containers
Met voldoende containers en het continue opruimen hoopt de gemeente het afvalprobleem aan te pakken. Daarbij hoort ook een rol voor bewoners en ondernemers, vinden ze op het stadhuis. 'Alleen kan de gemeente het niet. Samen moet de stad worden schoongehouden.'
Het nieuwe plan is deels gebaseerd op gesprekken met inwoners uit verschillende stadsdelen. De ideeën, opmerkingen, meldingen en e-mails zijn gebruikt voor de nieuwe aanpak. Ook woningcorporaties en reinigingsdiensten zijn betrokken bij de maatregelen.
Overbewoning
Om bij te houden of het plan werkt wordt er per vuilsoort een normscore vastgesteld, die geldt voor de hele stad. 'Hoe schoner het is, hoe hoger de score'.
Naast concrete maatregelen komt er ook een onderzoek naar de dieperliggende oorzaken van afvaloverlast, zoals de directe oorzaken van vervuiling maar ook onderwerpen als overbewoning.
Het hele plan, met alle vijftig maatregelen vind je op deze site van de gemeente.