Prins Mauritslaan krijgt geen groene wandelpromenade: gemeente heeft geen geld

De bewoners wilden van de Prins Mauritslaan een groene promenade maken.
De bewoners wilden van de Prins Mauritslaan een groene promenade maken. © Groene Kansen Statenkwartier
DEN HAAG - De Prins Mauritslaan krijgt geen groene wandelpromenade. De gemeente heeft op dit moment geen geld om een plan daarvoor uit de buurt uit te voeren, aldus wethouder Robert van Asten (D66). Het Statenkwartier is teleurgesteld. 'Groen is hard nodig.'
De bewoners van het Statenkwartier zagen het al voor zich. De middenberm van de Prins Mauritslaan als groene wandelpromenade. Een looproute richting strand waar bewoners elkaar kunnen spreken, wandelen en tuinieren. Een plek voor verbinding, waar buurtgenoten samenkomen. Maar dat niet alleen: meer groen zou ook goed zijn voor het vasthouden van water. 'Dat is een grote meerwaarde voor onze wijk, zeker nu de zomers warmer worden, we ons zorgen mogen maken over wateroverlast en de verstening dringend teruggedrongen moet worden', aldus de bewoners.
Een deel van de straat is al vernieuwd in verband met de werkzaamheden aan de tramlijn. Daarbij kwam er ook ruimte voor meer groen, maar volgens de buurt nog lang niet voldoende. Dus dit is het moment om ook de rest aan de pakken, dacht het Wijkoverleg Statenkwartier. De buurt overhandigde daarom eind vorig jaar een petitie aan de gemeenteraad voor het omvormen van de middenberm in een groene zone. De raad was positief over dat plan, maar wethouder Van Asten moet de bewoners nu toch teleurstellen.

Geen budget

De wethouder stelt dat het plan hem 'aanspreekt'. Toch wordt het vooralsnog niet uitgevoerd. 'Helaas is er geen budget beschikbaar om uw voorstel uit te voeren', aldus van Asten in een reactie. De aanleg van de groene promenade kan volgens de wethouder alleen tegelijk met grote werkzaamheden aan de straat, zoals rioolonderhoud of onderhoud aan het wegdek. Dergelijke klussen staan in de komende jaren niet gepland.
Van Asten geeft wel aan dat bij verbouwingen van de straat in de toekomst wordt gekeken naar het plan voor de promenade.

Verbinden

Marielle van de Ven, initiatiefnemer van het plan, is teleurgesteld. 'We wisten dat er geen budget was, dat werd ons ook gemeld bij het aanbieden van de petitie,' zegt zij. 'Maar groen is hard nodig in de straat en het biedt mogelijkheden om te verbinden.' Van de Ven begrijpt niet goed waarom het uiteindelijk niet doorging, want er was veel enthousiasme voor de plannen. De gemeenteraad was blij met de petitie en de wethouder nam het voorstel positief in ontvangst.
De initiatiefnemer is wel tevreden met het feit dat de plannen meegenomen kunnen worden in toekomstige werkzaamheden. 'Het hoeft niet nu, maar wel graag in de toekomst, zoals bij vernieuwing van het riool.'

Ongelofelijk zonde

Een van de partijen die zich eerder positief heeft uitgelaten over de herinrichting van de Prins Mauritslaan is de VVD. Fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg vindt het ongelofelijk zonde dat het plan nu stil staat. 'We zouden juist moeten kijken naar wat er wél mogelijk is. Neem het plan van de buurtbewoners over en werk het uit tot een toekomstbeeld voor de laan. En zoek dan naar kansen om de Prins Mauritslaan stap voor stap aan te passen.'
Marielle van de Ven hoopt dat er elders geld gevonden kan worden voor het project en van Basten Batenburg ziet hier kansen voor: 'Bijvoorbeeld met bestaande groenbudgetten voor de buurt, of als er weer een kans is om landelijk of Europees geld te krijgen om de stad beter opgewassen te maken tegen klimaatverandering. Op die manier kunnen we stukje bij beetje het plan realiseren.'
Na het reces wil de VVD dan ook debatteren over de brief van de wethouder.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!