Haagse Stadspartij op zoek naar gestolen vlag: 'Dit is een nieuw dieptepunt in het stadhuis'

DEN HAAG - De Haagse Stadspartij staat voor een raadsel. Vorige week is de partijvlag uit de fractiegang in het stadhuis gestolen, maar een week later is deze nog niet terecht. De partij voelt zich geïntimideerd en begint een onderzoek.
De vlag werd vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag gestolen. Toen partijleden van de Haagse Stadspartij dinsdagavond naar huis gingen, hing hun partijvlag nog in de gang met daaraan de fractiekamers. Maar toen medewerkers woensdagochtend aan het werk gingen was de hij nergens meer te bekennen.
'Wij dachten eerst nog dat iemand een geintje had uitgehaald', zegt fractievoorzitter Fatima Faïd. Die woensdagavond was er een barbecue voor raadsleden om de start van het reces te vieren en Faïd dacht eerst dat de vlag hier als grap zou worden gepresenteerd. Maar nu, een week na het verdwijnen, is hij nog steeds niet terug bij de fractie.

Stemming

Ondertussen is de stemming bij de partij gedraaid. Waar eerst nog werd uitgegaan van een grap, ziet Faïd het nu als intimidatie. 'Gaandeweg zijn wij ons meer gaan realiseren wat dit betekent', zegt de fractievoorzitter. De partij had al eerder te maken met het weghalen van stickers, zowel bij de fractie als bij de genderneutrale toiletten waarvoor de partij zich hard maakte.
Wat Faïd het meest aan het hart gaat, is dat de medewerkers van de fractie zich onveilig voelen in het stadhuis. Dit komt omdat de fractiegangen niet openbaar bereikbaar zijn: alleen medewerkers kunnen er met een pasje in. De mogelijke dader moet daarom een medewerker of bezoeker van een medewerker zijn.

Geen ruzie

Er zijn nog geen verdachten in beeld en de partij zou deze ook niet kunnen aanwijzen. 'Ik heb echt geen idee', zegt Faïd. 'Politiek kan je het natuurlijk wel eens oneens zijn, maar er zijn geen andere partijen waarmee we echt ruzie hebben. In principe kunnen we met alle fracties door een deur.'
De partij is nu op zoek naar mensen die weten wat er met de vlag is gebeurd en heeft ook aangifte gedaan bij de politie. Tot onvrede van Faïd heeft de politie laten weten niet te kunnen helpen en de aangifte ook niet op te pakken, maar de fractievoorzitter laat het daar niet bij zitten. 'Ik vind dat heel erg gek. Een kernwaarde van democratie is om veilig je politieke functie uit te voeren.' De HSP ziet de diefstal als intimidatie van een politieke partij en heeft dan ook een brief aan het Openbaar Ministerie geschreven met het verzoek om de zaak alsnog op te pakken.

Geintje

Het liefst ziet de partij de vlag gewoon weer terug. 'Misschien is het doel een geintje geweest en is iemand vergeten om de vlag terug te geven.' Faïd ziet dan ook ruimte om de vlag terug in ontvangst te nemen en te praten met de daders, maar vindt de huidige situatie niet bevordelijk. 'Dit is een nieuw dieptepunt van waar we mee bezig zijn in Den Haag. Dat herstel van vertrouwen waar we het de afgelopen maanden over hadden is nog ver te zoeken.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!