Den Haag gaat jonge drugsdealers aanpakken door hen een gemeentelijke boete te geven

Cocaïne
Cocaïne © : Colin Davis (Unsplash)
DEN HAAG - In een nieuwe stap om drugscriminaliteit tegen te gaan wil burgemeester Jan van Zanen het mogelijk maken om een dwangsom in te zetten. Jongeren die vaker worden betrapt op dealen, moeten een 'boete' aan de gemeente betalen. Dit zou hen moeten ontmoedigen om drugs te gaan dealen. Hiermee hoopt de gemeente een slag te slaan in de illegale drugsverkoop. Ook moet dit de groei van georganiseerde misdaad verminderen.
De gemeente ziet een toename van dealen in de Haagse wijken. Volgens de burgemeester zijn er 'vele tientallen', vooral jongere, mensen op straat actief om kleine en middelgrote hoeveelheden drugs te verkopen. 'De straathandel in hard- en softdrugs in de wijken leidt tot aantasting van de openbare orde, verloedering en gevoelens van onveiligheid', stelt hij.
Daartegen wil Van Zanen nu op een nieuwe manier optreden. Dat moet via een dwangsom, als het aan de burgemeester ligt. Dat is een soort boete die wordt uitgedeeld door een overheidsorgaan, in dit geval dus de gemeente. De dwangsom kan worden opgelegd aan mensen tot 27 jaar. Als deze gearresteerd worden vanwege het dealen van drugs, kan de burgemeester besluiten om hem uit te delen, in combinatie met een hulpverleningstraject.

Preventief

Het bedrag is bewust fors, schrijft Van Zanen aan de gemeenteraad: 2500 euro per dag met een maximum van 10.000 euro. Het idee van de dwangsom is dat het preventief werkt en dat het hoge bedrag jongeren moet afschikken om door te blijven gaan. Zouden zij in de twee jaar na hun overtreding wel opnieuw worden gepakt, dan treedt de dwangsom in werking. De gemeente hoopt zo de doorstroom van jongeren naar de criminele onderwereld tegen gaan.
Volgens Van Zanen heeft een proef met het uitdelen van een dwangsom al positief gewerkt.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!