Parkeerplekken Hoefkade ineens afgezet voor bouwwerkzaamheden: 'Hier is niks over gezegd'

De parkeerplaatsen zullen tot 14 augustus bruikbaar zijn
De parkeerplaatsen zullen tot 14 augustus bruikbaar zijn © Maxime Kok
DEN HAAG - Opeens stonden er hekken en even snel waren ze weer weg: de parkeerplaats aan de Hoefkade in de Schilderswijk was kort afgezet zonder de bewoners in te lichten. Het heeft te maken met renovaties aan de Van Bassenstraat en Rijswijksestraat, maar die beginnen pas in augustus. Bewoners zijn boos dat zij niet geïnformeerd zijn over de afzetting en zien de hekken liever elders.
'Opeens stonden er borden dat we er niet meer mochten parkeren', zegt een van de buurtbewoners. Niet lang hierna was het overgrote deel van de parkeerplaatsen aan het einde van de Hoefkade in de Schilderswijk opeens afgezet met hekken. Maar nu, een week later, zijn deze weer weg. Alleen de hekken aan de zijkant van de parkeerplaatsen en de gaten in de straat zijn nog zichtbaar.
Bewoners op straat staan nog steeds perplex van de spontane afzetting van het terrein eerder deze week. Zij weten van de renovaties die woningcorporatie Staedion gaat uitvoeren in de aangrenzende Van Bassenstraat, maar hebben zelf nog niks gehoord. 'De mensen van de Van Bassenstraat hebben een brief gekregen over de renovaties en Staedion zegt nog brieven te sturen voordat ze gaan beginnen, maar hier is niks over gezegd.' Ze voelen zich gepasseerd en snappen niet waarom Staedion juist de Hoefkade heeft gekozen om hun spullen neer te zetten.

Tussen Van Bassen- en Rijswijksestraat

De parkeerplaatsen zijn gekozen omdat Staedion niet alleen de Van Bassenstraat, maar ook woningen en bedrijfsruimte aan de Rijswijksestraat gaat renoveren. 'Er is voor deze locatie gekozen, omdat deze precies tussen de twee woningcomplexen ligt. Logistiek is dit de beste plaats, waarbij de eventuele overlast voor de buurt het minst is', aldus een woordvoeder van Staedion.
De organisatie wil de panden opknappen en duurzamer maken. Voor deze werkzaamheden heeft Staedion ruimte nodig om bouwmaterialen en containers neer te zetten. 'De parkeerplaatsen waren tijdelijk afgezet, omdat de aannemer Smits alvast voorbereidingen wilde treffen, zodat de steigerbouwer daar gebruik van kon maken.'
Zeven van de negen parkeerplaatsen zullen afgezet worden
Zeven van de negen parkeerplaatsen zullen afgezet worden © Maxime Kok
De hekken zijn nu weer weggehaald in verband met de bouwvak, maar zullen op 14 augustus weer teruggeplaatst worden. Staedion verwacht voor het einde van het jaar klaar te zijn met de renovaties en geeft aan dat de hekken er tot medio december zullen blijven staan.

Moeilijk keren en parkeren

Met de parkeerdruk in de wijk en de ruimte die het afgezette gebied inneemt, zorgt de afzetting voor onbegrip. Buurtbewoners geven aan dat zij nu al moeite hebben om in de avond een parkeerplek te vinden, maar met het afzetten van zeven van de negen parkeerplekken neemt die druk alleen maar toe. Ook stonden de hekken voor een deel de straat in waardoor de doodlopende straat nog krapper wordt. 'Het wordt zo heel moeilijk voor auto's om te keren', zegt een buurtbewoner.
'Dit zal ongetwijfeld voor ongemak en overlast voor de omwonenden zorgen', zegt Staedion. 'Daarom vragen wij de omwonenden hiervoor begrip en onze aannemer zal zoveel mogelijk hiermee rekening houden.' De ruimte die de plekken innemen heeft te maken met de vergunning die de woningcorporatie heeft gekregen van de gemeente.
'Uiteraard kunnen wij met de aannemer overleggen of er wijzigingen kunnen worden doorgevoerd, maar we moeten er ook rekening mee houden dat wij niet te veel van de verstrekte vergunning kunnen afwijken. Wij proberen uiteraard ongemak en hinder zoveel mogelijk voor de buurtbewoners te beperken.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!