Veel doelpunten en blije gezichten: voetbalkooi in Duindorp volop in gebruik

Seb, Stijn en Julian in de voetbalkooi in Duindorp
Seb, Stijn en Julian in de voetbalkooi in Duindorp
DEN HAAG - Het regent doelpunten in de voetbalkooi in Duindorp. Sinds de kooi zaterdag is geopend, wordt er volop gevoetbald door kinderen uit de buurt. Nadat de rechter eerder besloten had dat de kooi tijdelijk dicht moest blijven, besloot de de Raad van State vorige week vrijdag dat er gewoon mag worden gevoetbald aan de Houtrustweg.
Voorlopig komt er dus een einde aan de soap rondom de voetbalkooi. De behandeling van het hoger beroep laat nog minimaal een jaar op zich wachten, dus tot die tijd mag er door jongeren uit Duindorp worden gesport.
Verschillende rechters hebben zich inmiddels al over de kwestie gebogen. Zo oordeelde een rechter in juni van dit jaar dat de gemeente mocht beginnen met het terugplaatsen van de kooi, die in 2019 vanwege werkzaamheden in de wijk tijdelijk werd verwijderd. Toen de kooi eenmaal terug was, besloot een andere rechter na bezwaren van bewoners dat hij minimaal twee weken gesloten moest blijven.
Maar nu is het voetbalveldje na een uitspraak van de Raad van State toch open. En de kans dat er een einde komt aan het speelplezier lijkt klein, als je die uitspraak van de Raad van State leest. Volgens de rechter heeft de gemeente in de vergunning voldoende voorschriften opgenomen om eventuele overlast te beperken. Daarnaast stond de kooi er al lange tijd voordat de nieuwbouw werd geplaatst en is de speelplek ook opgenomen in het bestemmingsplan. Toch geven de bezwaarmakers niet op en blijven ze proberen de kooi weg te krijgen.

Geluidsarme kooi en tijdslot

De gemeente Den Haag laat aan Den Haag FM weten dat er meerdere maatregelen genomen zijn om overlast voor omwonenden van de voetbalkooi te beperken. Zo mag er alleen tussen acht uur 's morgens en tien uur 's avonds in de kooi worden gespeeld. Na tien uur gaat het licht uit en is de kooi verboden terrein.
Ook is gebruik gemaakt van speciaal staal, dat ervoor moet zorgen dat er zo min mogelijk geluidsoverlast is. 'De staalconstructie is zo ontworpen dat de kooi minder geluid produceert dan dat normale staalconstructies zouden doen. Een weerkaatsende bal zou minder geluid moeten geven.'

Nog geen klachten

Verder stelt de gemeente dat er vooralsnog geen klachten zijn binnengekomen over overlast van de voetbalkooi. 'Mochten bewoners overlast ervaren, dan vragen wij ze contact te zoeken met een van de jongerenwerkers die een oogje in het zeil houdt. Daarnaast hebben wij de bewoners ook laten weten dat ze bij overlast altijd kunnen bellen met de politie of met ons. Maar we hopen natuurlijk dat er geen sprake is van overlast en dat iedereen plezier heeft van de voetbalkooi.'
De gemeente gaat nog onderzoeken of er een officiële opening wordt georganiseerd.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!