Zeer grote brand in binnenstad: 'Je denkt dat je huis bijna in de fik staat'

DEN HAAG - In de binnenstad heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een zeer grote brand gewoed. De brand brak omstreeks 01.30 uur uit op het dakterras van Grandcafé Haagsche Bluf. Mede omdat de plek niet makkelijk is te bereiken, zette de brandweer veel mensen en materieel in. Het vuur was snel onder controle. Niemand raakte gewond.
Het terras was voorzien van een rieten overkapping. Dat vloog ook in brand. Daardoor ontstonden volgens een woordvoerder van de brandweer hoge vlammen en veel rook, die was tot aan de Utrechtsebaan te zien.
Achter het café in het winkelgebied Haagsche Bluf bevindt zich ook een hotel. De gasten daarvan moesten uit hun kamers. Net zoals de bewoners van enkele omliggende panden werden zij opgevangen in hotel-restaurant 't Goude Hooft aan de Dagelijkse Groenmarkt. In totaal ging het om ongeveer honderd mensen.

Snel kleren aan

Een buurman van het café die in een studentenhuis woont, vertelde dat hij wakker werd omdat huisgenoten op zijn deur bonsden. Toen hij naar buiten keek, zag hij metershoge vlammen vlakbij z'n balkon. Snel trok hij zijn kleren aan. Toen hij buitenkwam, was de brandweer al ter plekke. 'Je schrikt wel als je denkt dat je huis bijna in de fik staat', zei hij.
De brand brak uit op het dakterras van een café
De brand brak uit op het dakterras van een café © Den Haag FM
Vanwege de plek, midden in de binnenstad, en het feit dat het gebied niet makkelijk is te bereiken werd er volgens de woordvoerder van de brandweer 'veel van de hulpdiensten gevraagd'. Korte tijd was zelfs sprake van 'zeer grote brand'.

Drone

Daarom kwamen ook veel mensen en materieel naar de binnenstad. Zo was er een brandweerwagen uit Wassenaar aanwezig om bluswater uit Hofvijver te kunnen pompen. Ook was er enige tijd een drone in de lucht met een warmtecamera om te controleren of er geen verborgen brandhaarden waren. De politie had een groot deel rond Haagsche Bluf afgezet, ook omdat in veel straten slangen lagen.
Omstreeks half vier mochten de hotelgasten terug naar hun kamers en omwonenden naar huis.

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!