Hart voor Den Haag wil dat Bloemenkiosk Tuynman blijft: 'Haagse ondernemers worden gesloopt'

DEN HAAG - De eigenaren van de bloemenkiosk aan de Melis Stokelaan maken zich grote zorgen over de toekomst. Door nieuwe regels weten ze niet of hun zaak wel kan blijven staan. Maar het verhaal van de familie Tuynman heeft de gemeentepolitiek bereikt. Raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag wilt zich hard maken voor de ondernemers. 'Haagse familiebedrijven worden gesloopt door Europese regels.'
Als er geen goede oplossing komt, moet de bloemenkiosk van Patricia Tuynman en echtgenoot Marcel Bosman volgend jaar sluiten. Door een verandering van de vergunningen mogen vaste kiosken zoals die van de familie niet meer onbeperkt blijven staan, maar krijgen ze een vergunning voor vijf jaar. Daarnaast moet de standplaats leeg achtergelaten worden en wordt de plek kleiner.
Deze veranderingen in het beleid zijn een doorn in het oog van de ondernemers. Zij zien dan ook nauwelijks een toekomst voor hun bloemenkiosk bij het Zuiderpark. Dit zou betekenen dat de kiosk, die al zeventig jaar aan de Melis Stokelaan staat, medio volgend jaar dicht moet.

Begrip in de wijk

Het Haagse karakter en de geschiedenis van de kiosk zijn redenen voor raadslid Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag om zich in te zetten voor het behoud van de zaak. 'De kiosk is al zeventig jaar binnen de familie en een begrip in de wijk. Dat laat zien dat ze zich bewezen hebben en zijn gevestigd binnen de wijk.'
Voor Sluijs is het probleem groter dan deze bloemenkiosk, want meerdere ondernemers die vanuit een standplaats werken hebben dezelfde ervaringen. Zo heeft Sluijs zich in het verleden ook uitgesproken over de kraam van Kip van de Kok in Duindorp.
De vergunningen met een beperkte termijn en kleinere plaatsen zijn het gevolg van nieuwe Europese regels. Deze zouden concurrentie moeten bevorderen, maar zorgen er ook voor dat lokale ondernemers in onzekerheid achterblijven. 'Bekende en beeldbepalende Haagse (familie)bedrijven worden genekt door Europese regels waar niemand om gevraagd heeft,' zegt Sluijs.

Voorrang voor vaste zaken

Sluijs heeft nu schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouder. Hij wil dat het college op zoek gaat naar meer mogelijkheden voor de familie Tuynman. 'In de vergunningsvoorwaarde kan opgenomen worden dat bedrijven die zich hebben bewezen en een toegevoegde waarde tonen, voorrang mogen hebben in deze aanvragen,' zegt Sluijs. 'De gemeente moet kijken wat er wel mogelijk is en zich hard maken voor Haagse ondernemers.'
Kijk hier de reportage over de bloemenkiosk terug:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!