Parkpop stopt definitief: 'Gratis festival organiseren niet meer mogelijk'

Goldband op Parkpop 2022
Goldband op Parkpop 2022 © ANP
DEN HAAG - Parkpop komt niet meer terug. Dat maakt de organisatie vrijdagmiddag bekend. 'Al jaren blijkt op grote schaal dat in toenemende mate het organiseren van grootschalige gratis toegankelijke festivals financieel steeds moelijker wordt', laat de Parkpoporganisatie weten. Daarom is besloten definitief de stekker eruit te trekken.
Parkpop heeft al langer te maken met financiële tegenvallers. Het festival heeft meerdere pogingen gedaan om het typisch Haagse feestje te kunnen blijven organiseren, maar dat is niet gelukt.
'Kosten voor programma en productie zijn sterk gestegen en ook de, over het algemeen zeer begrotelijke, veiligheidseisen nemen toe. Tel daar de explosieve stijging van kosten na Covid, als ook de stijging voor energiekosten bij op en het is duidelijk dat het organiseren van een gratis toegankelijk festival met het niveau van Parkpop, niet meer mogelijk is', laat de organisatie weten.

Malieveld

Vorig jaar verhuisde Parkpop van het Zuiderpark naar het Malieveld om het 40-jarige bestaan te vieren. Door een samenwerking met concertorganisator Mojo stond er een line-up met grote Nederlandse artiesten.
Eerder dit jaar werd bekend dat het festival dit zomer niet door kon gaan. Parkpop wilde nadenken over de toekomst en deed een onderzoek om te weten te komen of mensen wilden betalen voor het festival. 'Het publiek wijst dat niet volledig af, maar men verwacht wel dat Parkpop met een lage entree bereikbaar blijft voor een groot publiek.'

Te onzeker

Maar volgens de organisatie kan het festival zich dan met het programma niet genoeg onderscheiden ten opzichte van andere landelijke festivals. Dat blijft volgens Parkpop een onzekere factor en daarom is besloten er helemaal mee te stoppen.
'De viering van 40 jaar Parkpop in 2022 was een goede afsluiting van een mooie traditie; wellicht een goed moment om op zoek te gaan naar nieuwe Haagse tradities.'
De eerste editie van Parkpop was in 1981. Direct al stonden er grote binnenlandse en buitenlandse namen op het podium: Barrelhouse, Gruppo Sportivo en Killing Joke. De jaren daarna hield de organisatie dat vol. Zo kwamen onder meer Paul Young, Billy Ocean, The Bangles, Robert Plant, Robbie Williams, Dave Matthews Band, INXS, Sheryl Crow, Frans Bauer, Kensington, DI-RECT, Ilse DeLange, René Froger, UB40 en Goldband en De Kraaien naar het festival.
Nadat bekend werd dat Parkpop deze zomer niet door kon gaan, hadden een aantal Hagenezen wel wat ideeën voor de toekomst:

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!