Gemeente moet beter haar best doen voor bewonersorganisaties: 'We waren teleurgesteld'

DEN HAAG - De gemeente moet opnieuw met bewonersverenigingen om tafel om samen afspraken te maken. Dat heeft de gemeenteraad besloten na een voorstel van meerdere partijen. De verenigingen trokken aan de bel omdat de samenwerking niet goed verloopt. 'Na anderhalf, twee jaar hoorden we niks meer', vertelt Laurens Schrijnen van Bewonersorganisatie Zeeheldenkwartier over het contact met de gemeente.
Bewonersverenigingen die zich inzetten voor hun wijk willen niets liever dan een goede samenwerking met de gemeente. Maar ze lopen daarbij nog wel eens tegen muren op. 'De gemeente wil kijken of wij het wel goed doen en of het volgens de regeltjes gaat. En dat vinden we jammer', zegt Schrijnen in Bob Staat Op.
Om alles soepeler te laten verlopen tussen de verenigingen en de gemeente heeft de raad zo'n vier jaar geleden een convenant bedacht. Dat zou een afsprakenlijst moeten worden tussen de gemeente en de bewonersverenigingen met wederzijdse verantwoordelijkheden, rechten en plichten.
Teleurgesteld
'Wij vonden dat heel leuk', zegt Schrijnen. Zijn bewonersorganisatie was blij met zo'n concrete lijst. Maar na anderhalf, twee jaar was het nog steeds stil. 'Dus we zijn met verenigingen het Oude Centrum en Bezuidenhout gaan zitten om zelf leuke ideeën en wensen erin te zetten. Wij willen al jaren een pollingsysteem, zodat we buurtbewoners kunnen bevragen.' De gemeente zegde toe erbij te helpen, maar het bleef stil. 'We waren nogal teleurgesteld.'
Daarom stapten de verenigingen met hun ideeënlijstje naar de gemeente. Het stadhuis vond het volgens Laurens interessant, maar de verenigingen hoorden niks meer. Dit kan en moet beter dachten de partijen D66, PvdA, Hart voor Den Haag en CDA, die samen de motie indienden.
Betere samenwerking
'Wij hebben uit de hele stad dit soort signalen gekregen. Ze zijn niet blij met hoe het gelopen is', zegt D66-fractievoorzitter Marieke van Doorn. Volgens haar was het eenrichtingsverkeer terwijl het beide kanten op moet werken. 'Verenigingen moeten weten wat ze van de gemeente kunnen krijgen. Wij willen een betere samenwerking met de bewoners', aldus het raadslid.
De bewonersverenigingen hebben nu de raad achter zich staan. 'Volgens ons is ongeveer de helft van de bewonersorganisaties is niet tevreden met hoe dit is gegaan. Dat is heel veel, dat zijn er niet zomaar een paar', zegt Van Doorn. Want de gemeente vraagt ook veel van die wijkverenigingen bij bijvoorbeeld over herinrichtingen. 'De gemeente moet deze organisaties beter ondersteunen en daar gaan we op toezien.'
Het moet goedkomen
De raad wil dat er voor het eind van het jaar met alle organisaties is gesproken. 'Wij zijn in het Zeeheldenkwartier met 12.000 mensen. We krijgen van de gemeente een kwartje per maand per bewoner. Daar kunnen we goede dingen mee doen, maar we willen dat op een goede manier doen', zegt Schrijnen. Of hij er vertrouwen in heeft dat het uiteindelijk goed gaat komen? 'Ja dat heb ik. Omdat het moet!'