Partijen willen 14 euro minimumloon voor alle medewerkers van de gemeente

© Dienst Stedelijke Ontwikkeling (Claudia van Noord), collectie Haags Gemeentearchief
DEN HAAG - Alle mensen die voor de gemeente Den Haag werken, moeten kunnen rekenen op hetzelfde minimumloon. Daarvoor pleit de SP, samen met een flink aantal andere linkse partijen. Ambtenaren die voor Den Haag aan de slag zijn al kunnen nu al rekenen op een minimumloon van veertien euro per uur. Maar dat geldt niet voor alle medewerkers van de gemeente. Onterecht, vindt fractieleider Lesley Arp van de SP: 'Wij willen mensen een leefbaar loon geven.'
Den Haag kent in grote lijnen twee soorten werknemers: mensen die bij de gemeente werken en mensen die voor de gemeente werken. De eerste groep bestaat vooral uit ambtenaren. Die hebben al sinds 2022 recht op een minimumloon van veertien euro per uur. Maar in het stadhuis en de andere kantoren van de gemeente werken ook mensen van bedrijven die door de gemeente worden ingehuurd, bijvoorbeeld beveiligers en medewerkers van de catering. En die bedrijven hoeven zich nu alleen nog te houden aan het wettelijk minimumloon van 12,79 euro.
De SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij willen nu dat de werknemers van deze bedrijven ook het minimumloon van veertien euro gaan verdienen.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat Arp zich inzet voor een hoger minimumloon binnen de gemeente. In de zomer van 2022 vroeg zij het college van burgemeester en wethouders al eens om te onderzoeken of dit mogelijk is. Maar dat bleek niet het geval. Het college gaf toen aan dat bij het inhuren van mensen, zoals bijvoorbeeld uitzendkrachten, hier wel rekening mee kan worden gehouden. Maar bij het aanbesteden van werk, zoals de thuiszorg, kan dit niet omdat deze bedrijven zich mogen houden aan het wettelijk minimum.
Destijds werd ook duidelijk dat andere grote gemeenten geen mogelijkheid zagen. 'Maar nu blijkt dat de gemeente Utrecht niet alleen bij inhuur mogelijkheden ziet, maar ook bij aanbesteding,' zegt Arp. Utrecht wil mensen uit een aantal beroepsgroepen zoals beveiligers en schoonmakers in dienst nemen om hen een hogere minimumloon te kunnen geven. Ook wil die gemeente voorrang geven aan bedrijven die veertien euro minimumloon aanbieden.
Lesley Arp (SP)
Lesley Arp (SP) © Gemeente Den Haag
Een andere gemeente die een goed alternatief laat zien, is de gemeente Heerlen, aldus Arp. Deze gemeente wil via subsidies om de aanbestedingen heen. Zo wil Heerlen bedrijven die bijvoorbeeld thuiszorg aanbieden, verplichten om het minimumloon te verhogen als zij ze diensten voor de gemeente willen uitvoeren. 'Van beide voorbeelden moet je kunnen leren,' zegt Arp.

Cruciale beroepen

De SP wil nu samen met de andere politieke partijen een betere beloning voor de werknemers mogelijk maken. 'Wij willen mensen die werk doen dat cruciaal is om de samenleving draaiend te houden, een leefbaar loon geven.'
Dit doen de partijen nu door het college te vragen om de alternatieve plannen te onderzoeken. Maar eigenlijk hopen ze dat een hoger minimumloon haalbaar is. Arp: 'Den Haag ziet veel juridische beren op de weg, maar er zijn ook veel gemeenten die kijken naar wat er wel kan. Wij vragen hiermee aan het college om ook naar deze mogelijkheden te kijken.'

💬 Neem contact op! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via het contactformulier!

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws en achtergronden uit Den Haag? Download onze app en ontvang notificaties bij belangrijk nieuws uit jouw stad!